Kies uw taal

Youngtimer regeling

U wilt een auto van de zaak gaan rijden. En uiteraard wilt u zo min mogelijk belasting hierover betalen. De oplossing: de youngtimer. 

Financieel gezien is de youngtimer regeling gunstig, waardoor de youngtimer bijtelling lager uitvalt. Dus heeft u geen behoefte aan een auto met de nieuwste hi-tech snufjes, kan een youngtimer heel wat schelen in de portemonnee.

Wat is een youngtimer?

Een youngtimer is een personenauto tussen de 15 en 30 jaar oud. Vaak wordt hierbij gedacht aan een auto die goed te onderhouden is en over luxe beschikt, bijvoorbeeld een BMW, Mercedes-Benz of Audi. De youngtimer bijtelling wordt berekend op basis van 35 procent van de dagwaarde van de auto. Zo rijdt u comfortabel voor weinig geld.

Wat is de youngtimer regeling?

In 2016 werd in Nederland de youngtimer regeling geïntroduceerd.  De youngtimer regeling houdt in dat er een bijtelling van 35 procent  op de dagwaarde geldt bij voertuigen van minimaal 15 jaar oud. Doordat de dagwaarde veel lager uitvalt dan de cataloguswaarde, wordt de youngtimer regeling door ondernemers geprijsd voor de gunstige bijtelling.

Youngtimers fiscaal aantrekkelijk

Voor ondernemers zit het grootste verschil in een nieuwe auto en een youngtimer in de bijtelling. De youngtimer regeling zorgt ervoor dat de bijtelling youngtimer fiscaal aantrekkelijk is. Dit in tegenstelling tot een nieuwe auto, waar de bijtelling wordt berekend op basis van de cataloguswaarde van het voertuig. De bijtelling youngtimer wordt berekend op basis van de dagwaarde, waarover 35 procent betaald wordt. Ondanks dat dit percentage hoog uitvalt, vallen de kosten van de relatief lage dagwaarde daardoor ook lager uit. Bovendien zijn parkeer-, onderhouds- en brandstofkosten ook aftrekbaar. Hiermee is de youngtimer regeling voor ondernemers gunstiger dan de youngtimer bijtelling van een nieuwe auto.


Bijtelling youngtimer 2022 berekenen

Met onderstaand voorbeeld laten we zien hoe u de bijtelling youngtimer berekent. Als voorbeeld nemen we een Audi A6 Avant met een nieuwprijs van €62.000. We laten u zien wat de bijtelling is bij een nieuwe Audi A6 en  een youngtimer.

Bijtelling Nieuwe Audi A6 Avant
Bij een nieuwe Audi A6 met 22 procent bijtelling en een IB-tarief van 52 procent komt u uit op € 591,- per maand.

Bijtelling youngtimer Audi A6 Avant
Met de youngtimer regeling betaalt u 35 procent bijtelling over de dagwaarde van de auto. Bij een Audi A6 met een leeftijd van 15 jaar is deze dagwaarde € 6000,-. U betaalt daarom slechts € 91,- bijtelling per maand.


Elektrische youngtimer

Er is één kanttekening op die 35% bijtelling. Heeft u een elektrische youngtimer? Dan  geldt namelijk het bijtellingspercentage van 17%.  Er zijn niet erg veel youngtimers die 0 gram CO2 uitstoten, maar  dat gaat de komende jaren wel veranderen.

 

En? Waar kiest u voor?

De youngtimer regeling kan voor veel ondernemers veel geld besparen. Weet u nog niet of u kiest voor de youngtimer bijtelling of voor een auto van de zaak met normale bijtelling? In ons kennisbankartikel ‘Bijtelling auto van de zaak’ leest u alles over de bijtelling voor de auto van de zaak.

Betaalt u liever  geen bijtelling? 

Met een rittenregistratiesysteem houdt u eenvoudig de rittenregistratie bij, en kunt u aan de Belastingdienst aantonen dat u niet meer dan 500 kilometer privé hebt gereden.

Weten hoe dat werkt? 

Ontdek meer over ons ritregistratiesysteem


Wilt u alles weten over de youngtimer en de voordelen?

TrackJack ging voor u in gesprek met Jeroen Kooren, eigenaar van ClassicMaster: dé expert in Nederland als het gaat om youngtimers.

Luistert u mee om alles te weten komen over wat alle voordelen en nadelen zijn?

Luister nu op Spotify of Apple Podcast

TrackJack Podcast Jeroen Kooren

Wellicht bent u ook geïnteresseerd in deze artikelen

Partners

Keurmerk-rittenregistratie
VZR
ZZP-Nederland
Salesforce
Outsmart
Belastingdienst
Informer
MTC
Deutsche-telekom
Intermax
Carsys
ikwordzzper
Gereedschapsbeheer
OnderhoudNL
NOA
Carwise

close
De websites van TrackJack maken gebruik van cookies. Door gebruik te maken van de websites stemt u in met het plaatsen van deze cookies. Meer info Sluit melding