Online leest u veel over de algemene kilometervergoeding bij werknemers wat niet van toepassing is op u als ZZP-er. Daarom leggen we onderstaand uit wat de mogelijkheden zijn en we vertellen u hoe gemakkelijk een kilometerregistratie bijhoudt.
Online leest u veel over de algemene kilometervergoeding bij werknemers wat niet van toepassing is op u als ZZP-er. Daarom leggen we onderstaand uit wat de mogelijkheden zijn en we vertellen u hoe gemakkelijk een kilometerregistratie bijhoudt.
Alles wat u in rekening brengt bij uw opdrachtgever is omzet. Ook de kilometervergoeding die u doorberekent valt hieronder. U mag hierbij zelf bepalen wat de omschrijving hiervan is op de factuur en ook de hoogte van de kilometervergoeding. Omdat u ZZP-er bent, bent u niet gebonden aan de “normale kilometervergoeding” van € 0,19 kilometervergoeding.
Kilometervergoeding en BTW
Omdat u als ZZP-er een kilometervergoeding in rekening brengt aan de opdrachtgever is het omzet en over omzet betaalt u als ondernemer BTW. Dit betekent dat u ook BTW berekent over de kilometervergoeding.
Alle uitgaven die u als ZZP-er doet om omzet te genereren mag u opgeven als zakelijke kosten. Dit betekent dat u ook de reiskosten als zakelijke kosten kan opgeven. Uw omzet wordt verminderd met deze kosten.
Als u met een auto van de zaak rijdt, hoeft u de kilometerregistratie niet per gereden kilometer op te geven, maar voert u de totale autokosten op. Dit zijn niet alleen de zakelijk gereden kilometers, maar ook brandstof, onderhoud, afschrijving, verzekeringspremies etc.
Bij het rijden van zakelijke kilometers in de privéauto ligt de regeling iets anders. U mag niet zelf de hoogte van de kilometervergoeding bepalen, alle autokosten moet u financieren uit de € 0,19 kilometervergoeding.
Wat wel mag is de BTW terugvragen voor de zakelijk gereden kilometers. Dit betekent dat als u een bon hebt voor de auto waar BTW op staat u de BTW mag terugvragen.
Waar u op moet letten is dat de woon-werk kilometers – dus van uw huis naar de locatie van de opdrachtgever – géén zakelijke kilometers zijn.
Als u als ZZP-er alle zakelijk gereden kilometers wilt bijhouden kan dit een tijdrovende activiteit zijn als u dit handmatig doet. Uw moet namelijk van elke rit het start- en stopadres bijhouden, de tijdstippen en het aantal afgelegde kilometers. Stel dat u 5 ritten per dag rijdt x 5 dagen per week, zijn dit al 25 ritten per week. Alleen al per week!
Natuurlijk kan dit makkelijker. Bij het installeren van een kilometerregistratiesysteem in uw auto worden alle gereden kilometers automatisch voor u bijgehouden en verstuurd naar uw online account. U hoeft alleen maar in te loggen en ziet hier uw volledige kilometerregistratie. Het kilometerregistratiesysteem van TrackJack heeft ook nog eens een keurmerk voor de Belastingdienst zodat u zeker weet dat alles goed geregistreerd wordt.
Heeft u vragen of wenst u meer informatie over kilometerregistratie via TrackJack? Dan helpen wij u graag verder via 010-8200190. Of vraag een vrijblijvende offerte aan.