Bestel nu » of Offerte aanvragen »
010 8200 190

Kies uw taal

Rittenregistratie achteraf bijhouden niet verstandig

Het komt nog regelmatig voor dat er een rechtszaak wordt behandeld omtrent een onnauwkeurige rittenregistratie. Het overkwam een zelfstandig ondernemer die les geeft bij een tennisvereniging. In zijn rittenregistratie is een onjuist aantal kilometers opgenomen bij één rit en heeft deze fout verwerkt in de gehele rittenregistratie. Dit, en door het feit dat de rit van en naar de tennisvereniging altijd 39 kilometer bedraagt en nooit is afgerond naar 38 of 40 kilometer, heeft het Gerechtshof geconcludeerd dat de rittenregistratie achteraf is opgesteld en is daarom afgekeurd.

Rittenregistratie of bijtelling
Als de werkgever een auto ter beschikking stelt die ook privé gebruikt mag worden, dient er bijtelling betaald te worden. Tenzij overtuigend aangetoond kan worden dat de auto van de zaak jaarlijks niet meer dan 500 km voor privédoeleinden is gebruikt. Kan dit niet overtuigend aangetoond worden door middel van een rittenregistratie, en de Belastingdienst voert een controle uit, is er een grote kans dat de zaak door het Gerechtshof wordt behandeld.

Een rittenregistratie kan heel makkelijk zijn
Een sluitende rittenregistratie is van essentieel belang, want zelfs verklaringen van familie of zakenrelaties zijn voor het Gerechtshof ‘te vaag’. Dit blijkt uit verschillende zaken die bij de rechter behandeld zijn. Houd daarom altijd uw rittenregistratie bij en vul het niet pas achteraf in.

Met een GPS rittenregistratiesysteem wordt de rittenregistratie automatisch bijgehouden. Een TrackJack neemt al dit werk voor u uit handen, waardoor u niets meer op hoeft te schrijven. En u voorkomt dat de rittenregistratie achteraf nog moet worden opgesteld.

Tips voor een sluitende rittenregistratie:
Lees in ons kennisbankartikel hoe u fluitend door de rittenregistratie komt. Verder hebben we nog de volgende tips:

  • Installeer een GPS rittenregistratiesysteem in de auto, zodat alles automatisch voor u wordt bijgehouden en u niets achteraf hoeft in te vullen.
  • Maakt u geen gebruik van een rittenregistratiesysteem, download dan het kilometerregistratie Excel formulier.
  • Werk de administratie periodiek bij, zodat je niet aan het eind van het jaar alles in hoeft te vullen.
  • Maak duidelijk onderscheid tussen zakelijke en privékilometers.
  • Bewaar alle tankbonnen en agenda’s ter onderbouwing van je eigen administratie.

Wellicht bent u ook geïnteresseerd in deze artikelen

Partners

Keurmerk-rittenregistratie
VZR
ZZP-Nederland
Salesforce
Outsmart
Belastingdienst
Informer
MTC
Deutsche-telekom
Intermax
Carsys
ikwordzzper
Gereedschapsbeheer
OnderhoudNL
NOA
Carwise

close