Kies uw taal

Rittenregistratie Belastingdienst

Rittenregistratie Belastingdienst? Zo doet u dat (tip)

U wilt een belastingdienst rittenregistratie bijhouden.   Dit kan zijn omdat u een auto van de zaak rijdt en hier geen bijtelling over wilt betalen of omdat u een privéauto rijdt waar u de zakelijke kilometers van wilt registeren. Wat de reden ook is, een sluitende rittenregistratie is voor de Belastingdienst van essentieel belang. We vertellen u onderstaand wat de eisen zijn van een rittenregistratie Belastingdienst en welke opties er zijn om een rittenregistratie bij te houden.

Rittenregistratie voor de Belastingdienst bij een auto van de zaak

Met een rittenregistratie kunt u aantonen dat u niet meer dan 500 kilometer privé per jaar rijdt in de auto van de zaak. Zou u dit wel doen, dan ziet de Belastingdienst het gebruik van de auto van de zaak als extra inkomen waarover belasting betaalt dient te worden, ook wel de bijtelling genoemd. Afhankelijk in wat voor auto u rijdt, valt u in de 4% of 22% bijtelling.

Rittenregistratie Belastingdienst Zakelijke Auto

Rittenregistratie voor de Belastingdienst bij privéauto

Als u de privéauto gebruikt voor zakelijke doeleinden mag u € 0,19 per zakelijke kilometer aftrekken van uw winst. Daarnaast heeft u ook een BTW voordeel, waarover u hier meer leest. Ook hier is een sluitende rittenregistratie voor de Belastingdienst nodig, zodat u kunt aantonen welke ritten zakelijk waren met welke adressen .

Rittenregistratie Belastingdienst Priveauto

Hieraan moet een rittenregistratie voor de Belastingdienst voldoen

In de rittenregistratie moet u het volgende vermelden:

 • Het merk van de auto
 • Het type van de auto
 • Het kenteken van de auto
 • De periode waarin u de auto tot uw beschikking hebt
 • Per rit: de datum, de begin- en eindstand van de kilometerteller, het adres van vertrek en aankomst, de route die u hebt gereden, aard van de rit (privé of zakelijk), de privé-omrijkilometers als u tijdens dezelfde rit zakelijke kilometers rijdt.

Eisen Belastingdienst rittenregistratie

Hoe een rittenregistratie voor de Belastingdienst bijhouden?

Zoals u heeft kunnen lezen zijn er nogal wat eisen aan een rittenregistratie voor de Belastingdienst. Er zijn een aantal manieren om een rittenregistratie bij te houden, waarbij de tweede manier het makkelijkst.

 1. Handmatige rittenregistratie
  Bij deze optie schrijft u elke rit die u rijdt – zowel zakelijk als privé – op in een schrift of boekje in de auto. Een tijdrovende bezigheid is (2 tot 4 uur per maand) waarbij u niet altijd de juiste adresgegevens direct bij de hand heeft en de kans op het vergeten van een rit groot is.
 2. GPS rittenregistratie (tip)
  Met een GPS rittenregistratiesysteem worden alle ritten die u rijdt automatisch vastgelegd. Het kastje in de auto bepaalt door middel van GPS (satellieten) de locatie  van de  auto, verstuurt dit naar een online software en maakt hier een volledige rittenregistratie van. Er zijn speciale GPS rittenregistratiesystemen voor de Belastingdienst die ook voorzien zijn van een keurmerk. De TrackJack PRO Fiscaal een dergelijk rittenregistratiesysteem.
 3. Rittenregistratie in Excel
  Deze optie valt eigenlijk samen met de handmatige rittenregistratie. Het enige verschil hierbij is dat de handmatige rittenregistratie wordt overgenomen in Excel en hiermee digitaal wordt. Daardoor makkelijker te bewaren en aan te leveren bij de Belastingdienst als hier om gevraagd wordt. De Belastingdienst kan immers tot 7 jaar terug de rittenregistratie opvragen.
 4. Rittenregistratie App
  Een app voor op de smartphone die de rittenregistratie bijhoudt is een semi-automatische oplossing. In de praktijk betekent dit dat u de app activeert zodra u in de auto zit, aangeeft dat u gaat rijden en de app houdt de ritgegevens bij. Het beëindigen van de rit geeft u ook aan in de app en op deze manier wordt er een rittenregistratie samengesteld. Let er bij deze optie op dat u nooit vergeet de app te activeren en dat u een smartphone lader heeft in de auto. Dergelijke apps kunnen veel van de batterij vragen omdat deze continu aanstaan en locatiegegevens verzamelen.

TrackJack PRO Fiscaal

Eenmalige aanschaf

€199,00
I.P.V. €255,58

Gebruikskosten:
v.a. €69,- per jaar

Bestel nu

OF

All-in

€17,50
per maand

Gebruikskosten:
All-in

Bestel nu

Genoemde prijzen exclusief BTW.

Partners

close