Bestel nu » of Offerte aanvragen »
010 8200 190

Kies uw taal

Mag ik in NL een auto met buitenlands kenteken rijden?

Als u woonachtig bent in Nederland en een auto met buitenlands kenteken gebruikt,  dient u de auto in Nederland te registreren. Indien er   geen bijzondere vrijstelling geldt, is er  bij het eerste gebruik op de Nederlands openbare weg belasting op personenauto’s en motorrijwielen (bpm) en motorrijtuigenbelasting (mrb) verschuldigd. 

Vrijstelling bpm en mrb

Indien u voor een korte periode gebruik maakt van een auto met buitenlands kenteken op de Nederlandse weg, dan is er een vrijstelling voor bpm en mrb mogelijk. U hoeft dan geen bpm en mrb te betalen.   Dit kunt u melden bij de Belastingdienst door het formulier “Vrijstelling voor bpm en mrb bij kortstondig gebruik” in te vullen. Er gelden wel een aantal voorwaarden waarin u moet voldoen voor het aanvragen van de vrijstelling. Zo moet het gaan om een personenauto, motor of bestelauto met een buitenlands kenteken en mag u het voertuig niet meer dan twee weken in Nederland gebruiken.  Heeft u onterecht geen bpm betaald en u krijgt een controle vanuit de Belastingdienst, dient u de bpm alsnog te betalen en ontvangt u een boete.

Werknemersvrijstelling

Als een werknemer echter geen invloed heeft op de beslissing waar de auto die hij voor zijn werk gebruikt geregistreerd is, kan een bijzondere vrijstelling van toepassing zijn. De auto moet dan hoofdzakelijk (dat wil zeggen: voor 70% of meer) bestemd zijn voor de uitoefening van het werk buiten Nederland. De vrijstelling geldt alleen als hier van tevoren om verzocht is en de inspecteur een positieve beschikking heeft afgegeven. Bij de aanvraag moet een schriftelijke verklaring van de werkgever  worden overlegd dat de auto ook privé gebruikt mag worden.  De auto mag in dit geval  ook voor de Nederlandse privéritten van de werknemer en zijn inwonende gezinsleden gebruikt worden.

We geven een voorbeeld:  u woont in Nederland en u werkgever is gevestigd in Duitsland. Met het formulier “Vergunning vrijstelling bpm werknemer”   kunt u de vrijstelling voor het voertuig met buitenlands kenteken  krijgen als u voldoet aan de volgende voorwaarden:

  • U bent woonachtig in Nederland en werkt voor een buitenlandse werkgever.
  • Uw werkgever stelt de (bestel)auto/motor met buitenlands kenteken ter beschikking aan u.
  • Uw  werkgever verklaart schriftelijk dat de (bestel)auto/motor met buitenlands kenteken hoofdzakelijk bestemd is voor het werk buiten Nederland.

Partners

Keurmerk-rittenregistratie
VZR
ZZP-Nederland
Salesforce
Outsmart
Belastingdienst
Informer
MTC
Deutsche-telekom
Intermax
Carsys
ikwordzzper
Gereedschapsbeheer
OnderhoudNL
NOA
Carwise

close