Bestel nu » of Offerte aanvragen »
010 8200 190

Kies uw taal

Btw voordeel privégebruik auto van de zaak

Als u een personen- of bestelauto tot uw bedrijfsvermogen rekent, kunt u de btw aftrekken op aanschaf, onderhoud en gebruik. Mits de auto wordt gebruikt voor belaste omzet. Dit geldt ook voor leaseauto’s.

Als de auto ook privé wordt gebruik, moet u over het privégebruik btw betalen. Dit is standaard 2,7% van de cataloguswaarde van het voertuig, tenzij u kunt aantonen hoeveel de auto daadwerkelijk privé is gebruikt.  Let op: Ook woon-werkverkeer valt voor de omzetbelasting onder privégebruik. Voor de ‘bijtelling btw privégebruik’ geldt dat er naar rato over het privégebruik betaald moet worden. Om te kunnen bepalen wat het aandeel van het privégebruik is, moet een kilometerregistratie worden bijgehouden.

Voor het berekenen van de hoogte van het btw privégebruik zijn er 2 methoden:

  1. Als er een sluitende kilometerregistratie wordt bijgehouden dan kunt u berekenen hoeveel procent van de kilometers privé is geweest. Vervolgens kijkt u hoeveel btw u heeft afgetrokken die betrekking heeft op de auto (dus brandstof, onderhoud, aanschaf etc.). Met de rekenmodule van de Belastingdienst kunt u vervolgens de bijtelling btw privégebruik exact uitrekenen, wat u honderden euro’s per jaar kan besparen.
  2. Hebt u geen kilometerregistratie? Dan moet u 2,7 procent van de cataloguswaarde als btw privégebruik opgeven. Bij een auto met een cataloguswaarde van € 40.000 is dit al € 1.080 btw per jaar.

Een rekenvoorbeeld

U heeft een auto van de zaak waar u per jaar €2.500,- aan kwijt bent voor brandstof en onderhoud. Hier heeft u €525 btw voor afgetrokken.  Als u 2,7 procent van de cataloguswaarde als btw privégebruik opgeeft,  is dat  €1.080 bij een auto van €40.000.

Houdt  u van deze auto de kilometers netjes bij? En rijdt u in deze auto 4.000 kilometer privé en 16.000 kilometer zakelijk, (20% privé) dan hoeft u slechts 20% van €525  te betalen: €105,-.

Het voordeel van het bijhouden van uw kilometers
In het eerste jaar is dit al €1.080 – €105 = €975.

Wilt u meer weten over bijtelling btw privégebruik en waar u deze btw betaalt,  leest u op de website van de Belastingdienst.

Heeft u een auto zonder aftrek van btw gekocht?

Heeft u bij aankoop van uw auto geen btw afgetrokken? Dat kan bijvoorbeeld het geval zijn wanneer u een marge-auto of een auto van een particulier heeft aangeschaft. Gebruik dan voor  de berekening van het privégebruik 1,5% in plaats van 2,7%. Verder hoeft u voor de berekeningen niets te veranderen.

Hoe moet ik een sluitende kilometerregistratie bijhouden?

Om gebruik te maken van de bijtelling btw privégebruik is het dus van belang om een sluitende kilometerregistratie te hebben om het aandeel van het privégebruik aan te tonen. Dit betekent dat alle ritten en kilometers moeten worden bijgehouden. Dit kan in een schriftje, maar dit kost een hoop tijd en de kans op fouten of het vergeten van ritten is groot. TrackJack heeft hier een handige oplossing voor.

Wellicht bent u ook geïnteresseerd in deze artikelen

Partners

Keurmerk-rittenregistratie
VZR
ZZP-Nederland
Salesforce
Outsmart
Belastingdienst
Informer
MTC
Deutsche-telekom
Intermax
Carsys
ikwordzzper
Gereedschapsbeheer
OnderhoudNL
NOA
Carwise

close
De websites van TrackJack maken gebruik van cookies. Door gebruik te maken van de websites stemt u in met het plaatsen van deze cookies. Meer info Sluit melding