Kies uw taal

BTW voordeel privégebruik auto van de zaak

Als u een personen- of bestelauto tot uw bedrijfsvermogen rekent kunt u de BTW aftrekken op aanschaf, onderhoud en gebruik. Mits de auto wordt gebruikt voor belaste omzet. Dit geldt ook voor leaseauto’s.

Als de auto ook privé wordt gebruik, moet u voor het privégebruik BTW betalen. Dit is standaard 2,7 procent van de cataloguswaarde, tenzij u kunt aantonen hoeveel de auto privé is gebruikt.  Let op: Ook woon-werkverkeer valt voor de BTW onder privégebruik. Voor de BTW privégebruik regeling geldt dat er naar rato over het privégebruik betaald moet worden. Om te kunnen bepalen wat het aandeel van het privégebruik is, moet een kilometerregistratie worden bijgehouden.

Voor het berekenen van de hoogte van het BTW privégebruik zijn er 2 methoden:

  1. Als er een sluitende kilometerregistratie wordt bijgehouden dan mag u berekenen hoeveel procent van de kilometers privé is geweest. Vervolgens kijkt u hoeveel BTW u heeft afgetrokken die betrekking heeft op de auto (dus brandstof, onderhoud, aanschaf etc.). Met de rekenmodule van de Belastingdienst kunt u vervolgens de bijtelling BTW Privégebruik exact uitrekenen wat u honderden euro’s per jaar kan besparen.
  2. Hebt u geen kilometerregistratie? Dan moet u 2,7 procent van de cataloguswaarde als BTW privégebruik opgeven. Bij een gemiddelde auto van € 30.000 is dit al € 810 per jaar.

Meer informatie over de BTW privégebruik regeling leest u hier op de website van de Belastingdienst.

Hoe moet ik een sluitende kilometerregistratie bijhouden?

Om gebruik te maken van de BTW privégebruik regeling is het dus van belang om een sluitende kilometerregistratie te hebben om het aandeel van het privégebruik aan te tonen. Dit betekent dat alle ritten en kilometers moeten worden bijgehouden. Dit kan in een schriftje, maar dit kost een hoop tijd en de kans op fouten of het vergeten van ritten is groot. TrackJack heeft hier een handige oplossing voor.

Wellicht bent u ook geïnteresseerd in deze artikelen

Partners

Deutsche-telekom
Keurmerk-rittenregistratie
VZR
Intermax
ikwordzzper
Belastingdienst
Informer
MTC
ZZP-Nederland
Salesforce
Carsys
Outsmart

close
De websites van TrackJack maken gebruik van cookies. Door gebruik te maken van de websites stemt u in met het plaatsen van deze cookies. Meer info Sluit melding