Bestel nu » of Offerte aanvragen »
010 8200 190

Kies uw taal

Is woon-werkverkeer privé of zakelijk?

Dit  is een veelgestelde vraag. Het  is belangrijk dit te weten, want wanneer er een fiscale rittenregistratie bijgehouden moet worden, mag er in de meeste gevallen maar 500 kilometer privé per jaar worden gereden. Het antwoord op de vraag of woon-werkverkeer privé of zakelijk is, hangt af voor welke regeling u dit bekijkt. Voor de bijtelling of BTW. We leggen het verder uit.

Woon-werkverkeer zakelijk voor bijtelling

Met woon-werkverkeer bedoelt de Belastingdienst het heen en weer reizen van de woonplaats naar een vaste werkplaats en dit wordt gezien als een zakelijke rit. De afstand van de woning naar het werk (woon-werkverkeer) wordt voor de bijtelling geheel als zakelijk aangemerkt. Uit een afspraak van de Hoge Raad is bovendien duidelijk geworden dat de rit voor het gebruiken van de lunch thuis ook als zakelijke rit wordt aangemerkt.

Geen vast werkadres
Maar wat als de werknemer een arbeidsovereenkomst heeft waarin geen vast werkadres staat, hoe wordt het woon-werkverkeer dan gezien? In dit geval gelden alle reizen van de woonplaats naar een bedrijfsadres als woon-werkverkeer. Hieronder valt ook het af en toe reizen van de woonplaats naar het bedrijfsadres om daar bijvoorbeeld materialen op te halen.  Als een bouwvakker of onderhoudsmonteur reist naar de bouwplaats of het adres van een klant,  dan is dat geen woon-werkverkeer.

Woon-werkverkeer privé voor BTW

Bij het rijden van een auto van de zaak, moet jaarlijks een correctie  op de BTW voor het privégebruik worden gemaakt. Want u mag niet alle BTW van de autokosten terugvorderen omdat een deel  zit op het privégebruik.   Veel zakelijke rijders hebben geen bijtelling omdat ze een rittenregistratie bijhouden en geen privékilometers rijden. Toch kan het zijn dat u dan alsnog een BTW-correctie moet aanbrengen omdat voor de BTW woon-werkverkeer als privé wordt gezien, terwijl deze kilometers voor de bijtelling als zakelijk worden gezien.


Of luister mee met de expert!

TrackJack is in gesprek gegaan met Heleen Elbert, fiscaal jurist en  dé expert op het gebied van alles dat met  de Belastingdienst en de autowereld te maken heeft.

Maak gemakkelijk onderscheid tussen privé en zakelijke ritten

Het met de hand bijhouden van alle ritten die u rijdt, inclusief of dit zakelijke, privé of woon-werkverkeer was, is een tijdrovende klus met hoge kans  op fouten. Een veel makkelijkere manier is te kiezen voor een GPS rittenregistratiesysteem. Dit is een kastje dat wordt geplaatst in de auto, dat alle ritten automatisch voor u bijhoudt. U kunt tijdsbestekken instellen wanneer u meestal zakelijk of privé rijdt zodat een rit ook gelijk het juiste karakter krijgt. Of u plaatst een privéknop in de auto en drukt hierop als u een privérit maakt. Heel makkelijk. En achteraf kan natuurlijk alles nog worden bewerkt.

Meer over het GPS rittenregistratiesysteem

woon werk prive zakelijk

Wellicht bent u ook geïnteresseerd in deze artikelen

Partners

Keurmerk-rittenregistratie
VZR
ZZP-Nederland
Salesforce
Outsmart
Belastingdienst
Informer
MTC
Deutsche-telekom
Intermax
Carsys
ikwordzzper
Gereedschapsbeheer
OnderhoudNL
NOA
Carwise

close
De websites van TrackJack maken gebruik van cookies. Door gebruik te maken van de websites stemt u in met het plaatsen van deze cookies. Meer info Sluit melding