Bestel nu » of Offerte aanvragen »
010 8200 190

Kies uw taal

Wanneer geldt de BPM-vrijstelling voor ondernemers?

Bij aanschaf van  een nieuwe bestelauto wordt door de dealer geen BPM meer gefactureerd. Dit heeft te maken met de per 2007 ingevoerde BPM-vrijstelling voor bestelauto’s die worden geregistreerd op naam van een ondernemer. Ondernemers hebben door deze vrijstelling geen BPM-voorfinancieringslasten bij aanschaf van een bestelauto.

Wel moet voor deze vrijstelling voldaan worden aan de eis dat de auto wordt geregistreerd op naam van een ondernemer die ook als zodanig is geregistreerd voor de btw en moet de auto voor ten minste 10% voor zakelijke doeleinden worden gebruikt.

Ondernemers hebben in de meeste gevallen een btw-nummer. Het kan echter voorkomen dat dit nummer niet bij de ondernemer bekend is omdat de ondernemer van btw is vrijgesteld. Dat geldt bijvoorbeeld voor ziekenhuizen, zorginstellingen, onderwijsinstellingen, agrariërs etc. Zij kunnen echter evenals btw-belaste ondernemers in aanmerking komen voor de BPM-vrijstelling op hun bestelauto.

Ondernemersverklaring

Ook op geleaste bestelauto’s geldt de BPM-vrijstelling. Voor bestelauto’s in de verhuur of short-lease geldt de vrijstelling ongeacht wie de feitelijk gebruiker is, als de  contractsduur niet langer is dan vier weken. Voor langer lopende contracten moet de leasemaatschappij kunnen aantonen dat de lessee (de leasenemer) een ondernemer is die zelf ook de BPM-vrijstelling zou krijgen als hij de bestelauto gekocht zou hebben. De leasemaatschappij heeft hiervoor per auto ondermeer een zogenaamde ”ondernemersverklaring” van de lessee nodig.

Particuliere kopers van een nieuwe bestelauto dienen zelf zorg te dragen voor afdracht van de BPM. In principe krijgen zij daarvoor van de belastingdienst een formulier toegezonden zodra geconstateerd wordt dat de auto op naam van een niet-ondernemer wordt geregistreerd. Maar ook zonder toezending van dit formulier geldt voor hen een BPM-aangifteverplichting.

Ondanks deze BPM-vrijstelling wordt het  BPM-bedrag wel op kentekenbewijs deel IA vermeld. Dit bedrag is namelijk van belang voor de BPM-afdracht door particulieren en voor de bijtelling voor privégebruik.

Partners

Keurmerk-rittenregistratie
VZR
ZZP-Nederland
Salesforce
Outsmart
Belastingdienst
Informer
MTC
Deutsche-telekom
Intermax
Carsys
ikwordzzper
Gereedschapsbeheer
OnderhoudNL
NOA
Carwise

close