U heeft het waarschijnlijk al vaker gehoord: de Belastingdienst controleert streng op een sluitende rittenregistratie. Maar wat houdt zo’n controle precies in? Hoe bereidt u zich hierop voor? En hoe voorkomt u fouten die kunnen leiden tot hoge boetes? In dit artikel beantwoorden we al deze vragen, zodat u zeker weet dat uw rittenregistratie voldoet aan de fiscale eisen.
Waarom controleert de Belastingdienst rittenregistraties?
De Belastingdienst gebruikt rittenregistratie om het privégebruik van een zakelijke auto te controleren. Rijdt u ook privé met een zakelijke auto? Dan geldt er bijtelling, en hoeft u geen rittenregistratie bij te houden.
Maakt u geen privéritten met de auto van de zaak? Dan moet u de “Verklaring geen privégebruik auto” ondertekenen en met een sluitende rittenregistratie aantonen dat u jaarlijks niet meer dan 500 kilometer privé rijdt. De Belastingdienst controleert dit nauwkeurig om misbruik te voorkomen.
Hoe controleert de Belastingdienst rittenregistratie?
De Belastingdienst voert op verschillende manieren controles uit. Hieronder vindt u de meest voorkomende methoden:
1. Kentekenscans op openbare locaties
De Belastingdienst scant kentekens op willekeurige parkeerplaatsen, zoals bij IKEA of pretparken. Valt een voertuig op een niet-zakelijke locatie op een weekenddag op? Dan kan dit leiden tot een controle op de rittenregistratie.
2. Willekeurige steekproeven
Ook zonder aanleiding kan de Belastingdienst rittenregistraties opvragen. Zij controleren of:
✅ De registratie klopt en niet meer dan 500 km privé per jaar bevat.
✅ De aard van de ritten correct is (zakelijk of privé).
✅ De ritten aansluiten bij agenda’s, tankbonnen en garagefacturen.
Zorg daarom dat alle relevante documenten beschikbaar zijn bij een controle.
3. Bedrijfscontroles
Tijdens algemene bedrijfscontroles neemt de Belastingdienst vaak ook de administratie van voertuigen onder de loep. Bedrijven moeten daarom altijd een sluitende rittenregistratie kunnen overleggen.

Zo voorkomt u problemen met de Belastingdienst
Wilt u zeker weten dat uw rittenregistratie 100% sluitend is? Gebruik dan een GPS rittenregistratiesysteem.. Dit kleine kastje registreert automatisch alle ritten en kilometers, waardoor u geen handmatige administratie hoeft bij te houden.
Voordelen van een GPS-rittenregistratiesysteem:
✔ Automatische en sluitende registratie.
✔ Tijdbesparing door minder administratie.
✔ Voldoet aan de eisen van de Belastingdienst.
Belangrijk: Kies altijd een ritregistratiesysteem met keurmerk, zodat u zeker weet dat uw registratie door de Belastingdienst wordt geaccepteerd.
Boetes bij een foutieve rittenregistratie
Klopt uw rittenregistratie niet? Dan kan de Belastingdienst forse boetes opleggen. Deze kunnen oplopen tot duizenden euro’s, afhankelijk van:
Een verzuimboete – als de administratie onjuist of onvolledig is.
Een vergrijpboete – als blijkt dat er opzettelijk fraude is gepleegd.
Lees hier meer over de boetes van de Belastingdienst bij een foutieve rittenregistratie.