Bestel nu » of Offerte aanvragen »
010 8200 190

Kies uw taal

Hoe zit het met bijtelling voor een grijs kenteken?

Als je als ondernemer een bestelauto met grijs kenteken gebruikt, is de kans groot dat je te maken krijgt met bijtelling. Maar hoe bereken je deze precies en zijn er manieren om de bijtelling te verminderen?

Bijtelling voor een grijs kenteken

Indien je een zakelijke bestelauto ook privé gebruikt, is bijtelling van toepassing, vooral wanneer het gaat om een bestelauto met een grijs kenteken die aan bepaalde voorwaarden voldoet. 

De essentie van bijtelling

De Belastingdienst beschouwt een bestelauto met grijs kenteken als een vorm van loon, met name als je deze privé meer dan 500 kilometer per jaar gebruikt. Je bent dan verplicht om een percentage van de cataloguswaarde van de bestelauto bij je inkomen op te tellen, wat de bijtelling wordt genoemd. Over dit hogere inkomen moet je belasting betalen.

Hoe hoog is de bijtelling voor mijn bestelauto?

In 2024 bedraagt de bijtelling voor bestelauto’s met een brandstofmotor nog steeds 22%. Dit betekent dat ongeacht of je op diesel, benzine of gas rijdt, je 22% van de cataloguswaarde bij je inkomen moet optellen. Voor volledig elektrische bestelauto’s geldt een ander tarief met een bijtelling van 16% in 2024. Er geldt echter een drempelwaarde; als je auto duurder is dan € 30.000, wordt 22% bijtelling berekend over het bedrag dat boven deze drempel ligt.

Hoe bereken je de bijtelling voor een bestelauto met grijs kenteken?

De bijtelling voor je bestelauto met grijs kenteken kan eenvoudig worden berekend in drie stappen. Stel dat je een bestelauto hebt met een cataloguswaarde van € 25.000, waarop 22% bijtelling van toepassing is, en dat je in 2021 in het laagste belastingtarief van 36,93% valt:

  1. Cataloguswaarde x Bijtellingstarief: € 25.000 x 0,22 = € 5.500
  2. Bruto bijtelling x Belastingschijfpercentage: € 5.500 x 0,3693 = € 2.031
  3. Netto bijtelling per maand: € 2.031 / 12 = € 169

 

Bijtelling voor een elektrische bestelauto in 2024

Laten we als voorbeeld nemen dat je in 2024 een elektrische bestelauto koopt met een cataloguswaarde van € 50.000, en je valt nog steeds onder het laagste belastingtarief van 36,93%. De bijtelling bereken je als volgt:

€ 30.000 x 0,16 = € 4.800
€ 20.000 x 0,22 = € 4.400
Bruto bijtelling = € 9.200
Netto bijtelling = € 9.200 x 0,3693 = € 3.398
Netto bijtelling per maand: € 3.398 / 12 = € 283

Bijtellingsvriendelijk: een jong gebruikte bestelauto

Bijtelling blijft meestal gedurende 60 maanden gekoppeld aan een auto. Dit maakt een elektrische bestelauto van een paar jaar oud interessant, omdat in eerdere jaren een lager bijtellingstarief gold. Houd er echter rekening mee dat na afloop van deze 60 maanden het bijtellingspercentage opnieuw wordt vastgesteld op basis van de dan geldende regels, wat vaak 22% is. Als je een bestelauto overweegt die minstens 15 jaar oud is, wordt de bijtelling berekend op 35% van de dagwaarde van youngtimers.

Bestelauto zonder bijtelling

Als je je bestelauto uitsluitend zakelijk gebruikt (of minder dan 500 kilometer privé per jaar), hoef je geen bijtelling te betalen. Zorg er wel voor dat je een verklaring voor uitsluitend zakelijk gebruik aanvraagt bij de Belastingdienst. Er is een handig kilometerregistratiesysteem beschikbaar om je kilometers bij te houden. Een andere mogelijkheid is om de tankpas van MoveMove te koppelen aan het rittenregistratiesysteem van TrackJack.

Extra uitzonderingen

Er zijn nog enkele manieren om bijtelling te voorkomen. Zo kun je aantonen dat de bestelauto na werktijd op een afgesloten bedrijfsterrein wordt achtergelaten. Als je de auto deelt met andere medewerkers binnen je bedrijf, kun je de bijtelling afkopen voor € 300 per bestelauto per jaar. Dit vereist echter wel een rittenadministratie om aan te tonen dat de bestelauto daadwerkelijk willekeurig wordt gebruikt. Bovendien zijn bestelauto’s vrijgesteld van bijtelling als ze duidelijk zijn ingericht en geschikt zijn voor goederenvervoer.


Bron: Movemove.com

Wellicht bent u ook geïnteresseerd in deze artikelen

Partners

Keurmerk-rittenregistratie
VZR
ZZP-Nederland
Salesforce
Outsmart
Belastingdienst
Informer
MTC
Deutsche-telekom
Intermax
Carsys
ikwordzzper
Gereedschapsbeheer
OnderhoudNL
NOA
Carwise

close
De websites van TrackJack maken gebruik van cookies. Door gebruik te maken van de websites stemt u in met het plaatsen van deze cookies. Meer info Sluit melding