Bestel nu » of Offerte aanvragen »
010 8200 190

Kies uw taal

Bijtelling auto eenmanszaak: zakelijk of privévermogen

Bij een eenmanszaak mag de auto alleen op de zaak worden gezet als er minimaal 10% zakelijk wordt gereden. Zonder rittenregistratie is het erg lastig om aan te tonen dat daadwerkelijk 10% van de gereden ritten zakelijk is.

Welke bijtelling geldt voor auto’s in een eenmanszaak?

De regeling voor ondernemers met een eenmanszaak, vof of zzp’ers is anders dan voor andere ondernemersvormen. De bijtelling voor auto’s geldt namelijk niet voor auto’s die qua inrichting alleen gebruikt kunnen worden voor goederenvervoer. Verder is het zo dat als je een auto van 15 jaar of ouder hebt, dat de bijtelling wordt berekend over de huidige economische waarde. We spreken dan over de youngtimer regeling. Als laatste is het zo dat wanneer de ondernemer een beperkt aantal kilometers privé rijdt, dat de bijtelling tot 0,0 beperkt kan worden via een gesloten kilometeradministratie.

Een auto kan ook verplicht ondernemingsvermogen zijn. Dit is het geval als het privégebruik van de auto op jaarbasis niet meer dan 500 kilometer is. Mocht het aantal gereden privékilometers meer dan 500 zijn, hoort de auto tot het keuzevermogen. Vanaf dit moment zou de auto ook op eigen vermogen mogen rekenen.

Belangrijke keuze privé- of ondernemingsvermogen

Het is dus erg belangrijk om bij de aanschaf van een auto de juiste keuze te maken tussen privé- of onderneming. Als de keuze eenmaal is gemaakt kan deze niet zomaar worden gewijzigd. Alleen in overleg met de Belastingdienst of in de bezwaarfase kan terug worden gekomen op de gemaakte keuze. Meestal is het financieel voordelig als je na 3-4 jaar de auto naar privé overzet in verband met de afschrijving.

Wellicht bent u ook geïnteresseerd in deze artikelen

Partners

Keurmerk-rittenregistratie
VZR
ZZP-Nederland
Salesforce
Outsmart
Belastingdienst
Informer
MTC
Deutsche-telekom
Intermax
Carsys
ikwordzzper
Gereedschapsbeheer
OnderhoudNL
NOA
Carwise

close
De websites van TrackJack maken gebruik van cookies. Door gebruik te maken van de websites stemt u in met het plaatsen van deze cookies. Meer info Sluit melding