Bestel nu » of Offerte aanvragen »
010 8200 190

Kies uw taal

Bijtelling stoppen halverwege het jaar, kan dat?

Een vraag die ons veel gesteld wordt is of het mogelijk is bijtelling halverwege het jaar te stoppen. Het antwoord is ja; het is mogelijk om bijtelling halverwege te stoppen of juist te starten. Dit kan alleen bij wisseling van werkgever, bij de start van een nieuw kalenderjaar op 1 januari of als u de auto korter dan een jaar gebruikt. We vertellen u hoe het precies werkt.

Nieuwe werkgever, nieuw keuzemoment

Als u bent  gewisseld van werkgever kunt u voor de bijtelling opnieuw een keuze maken. Van bijtelling naar rittenregistratie of van rittenregistratie naar bijtelling.

De bijtelling die werknemers betalen voor privégebruik van een auto van de zaak loopt via de loonadministratie van de werkgever. Daarom is het mogelijk om bij de overstap naar een andere werkgever ook te wisselen van bijtellingskeuze. De oude werkgever is namelijk alleen verantwoordelijk voor de loonheffingen over de periode waarin de werknemer in dienst was. Is dit niet een volledig jaar, dan moet er gekeken worden naar een tijdsevenredig deel van het maximale aantal privékilometers van 500 per jaar.

Bereken het aantal privékilometers op jaarbasis

Bent u per 1 september overgestapt naar een nieuwe werkgever, mag er dus maximaal 8/12e deel van 500 km gereden zijn van 1 januari tot 1 september. In dit geval hoeft er bij maximaal 333 km dus geen bijtelling betaald te worden.

Stel dat u vanaf 1 september bij de nieuwe werkgever tot het einde van het jaar 1.000 km privé rijdt, wordt er pas vanaf 1 september bijtelling betaald. Dit is omdat er bij de nieuwe werkgever een nieuwe periode begint en de werknemer er zelf voor kan kiezen om alsnog privé met bijtelling te gaan rijden als hij bij de vorige werkgever over een rittenregistratie beschikte, of andersom.

bijtelling-stoppen-halverwege-jaar

Geen bijtelling  bij  nieuwe werkgever

Indien  er wordt gekozen om geen bijtelling te betalen bij de nieuwe werkgever, is de regel  van de Belastingdienst dat er maximaal 500 kilometer privé per jaar in de auto van de zaak mag worden gereden. Hiervoor  tekent de werknemer de “Verklaring geen privégebruik auto”  bij de Belastingdienst en houdt vervolgens een rittenregistratie bij om aan te tonen dat er inderdaad niet meer dan 500 kilometer privé wordt gereden. Dit kan handmatig worden bijgehouden, maar het is veel handiger en sneller om de rittenregistratie bij te houden door middel van een GPS rittenregistratiesysteem.

bijtelling-stoppen-halverwege-jaar

Wel bijtelling bij nieuwe werkgever

Als er bij de oude werkgever is gekozen voor rittenregistratie,  maar bij de nieuwe werkgever voor bijtelling, wilt u wellicht meer informatie over bijtelling.

Op deze pagina leggen we alles uit over bijtelling, de bijtellingscategorieën maar ook hoe  u de bijtelling berekent.

Een uitzondering: u gebruikt de auto korter dan een jaar

Als u de auto korter dan een jaar gebruikt, moet u het jaarbedrag aanpassen. Als u
bijvoorbeeld een auto 5 maanden in gebruik hebt, is de correctie voor het privégebruik van
de auto: 5/12 x 22% x de waarde van de auto. Dit bedrag verrekent u met de autokosten.
Als u op jaarbasis met de auto niet meer dan 500 kilometer privé rijdt, hoeft u niets met de
autokosten te verrekenen. Het privégebruik op jaarbasis rekent u uit door het privégebruik te
herrekenen. Als u bijvoorbeeld in 5 maanden tijd 100 kilometer privé hebt gereden, dan is
het privégebruik op jaarbasis: 12/5 x 100 is 240 kilometer.
Bron: Belastingdienst


Neem contact op met Michelle van TrackJack

Bijtelling voorkomen met een ritregistratiesysteem?

Neem dan contact met ons op.

  Wellicht bent u ook geïnteresseerd in deze artikelen

  Partners

  Keurmerk-rittenregistratie
  VZR
  ZZP-Nederland
  Salesforce
  Outsmart
  Belastingdienst
  Informer
  MTC
  Deutsche-telekom
  Intermax
  Carsys
  ikwordzzper
  Gereedschapsbeheer
  OnderhoudNL
  NOA
  Carwise

  close