Bestel nu » of Offerte aanvragen »
010 8200 190

Kies uw taal

Bijtelling auto van de zaak

Beschikt u over een auto van de zaak? Eén van de belangrijkste overwegingen die u dient te maken is of u wel of geen bijtelling gaat betalen voor de auto van de zaak. Zo zijn er meerdere factoren die overwogen moeten worden, want een zakelijke leaseauto brengt financiële consequenties met zich mee: de bijtelling auto van de zaak.

 

Auto van de zaak: privé of zakelijk?

Een belangrijke overweging die u moet maken is of u de auto alleen zakelijk of ook privé wilt gaan gebruiken. Als de keuze eenmaal is gemaakt, is het lastig om dit zomaar terug te draaien. Denk hier dus goed over na voordat u een besluit neemt. Kiest u ervoor om zakelijk te rijden, dan heeft u het recht om 500 privékilometers per jaar met de auto van de zaak te rijden. De werkgever betaalt alle autokosten, zoals de verzekering, brandstof, belasting, parkeerkosten, onderhoud en de aanschaf van de leaseauto. Verkeersboetes vallen hier buiten. Rijdt u echter meer dan 500 privékilometers per jaar; dan komt de bijtelling auto van de zaak om de hoek kijken.

 

Bijtelling leaseauto

Als er via de werkgever een auto van de zaak beschikbaar wordt gesteld en u rijdt hierin ook privé, dan beschouwt de Belastingdienst het gebruik van de leaseauto als loon in natura. De waarde van dit loon is de bijtelling auto van de zaak en wordt opgeteld bij uw inkomen, waarover uiteindelijk loonbelasting wordt ingehouden. Dit bedrag wordt berekend op basis van de catalogusprijs van de leaseauto, de CO2-uitstoot en de datum eerste toelating (DET) van de auto. Meer weten over bijtelling? In ons ‘Kennisbankartikel bijtelling’ vertellen we u alles over bijtelling auto van de zaak.

 

Bijtelling auto   van de zaak berekenen

Bijtelling auto van de zaak berekenen

Er zijn verschillende tools om de bijtelling  voor de auto van de zaak te berekenen.  Door het invullen van de cataloguswaarde van de auto van de zaak, het bijtellingspercentage en het belastingtarief , worden de bruto en netto bijtelling berekend.  Daarnaast is het ook  mogelijk om de bijtelling van de auto van de zaak zelf te berekenen.

Een rekenvoorbeeld:

Stel dat de auto van de zaak een cataloguswaarde  heeft van € 20.000, een bijtelling van 22% en u heeft een eigen bijdrage van € 1100 per jaar. De bijtelling bedraagt dan 22%    van € 20.000 minus € 1100 = € 3.300,-   per jaar. Dit is de bruto bijtelling.

Voor de netto bijtelling wordt dit bedrag vermenigvuldigd met het tarief inkomstenbelasting dat van toepassing is. Als het tarief inkomstenbelasting bijvoorbeeld 38% is, dan is bij bovengenoemd voorbeeld de netto bijtelling 38% van € 3.300,- dus € 1254,- bijtelling per jaar.

 

Bijtelling auto van de zaak ontwijken

kilometerregistratie app

Rijdt u niet meer dan 500 km per jaar met de auto van de zaak voor privédoeleinden? Dan vervalt de bijtelling  auto van de  zaak, mits u dit kunt aantonen via een sluitende rittenregistratie, waarvan bijvoorbeeld visitekaartjes van bezochte klanten en offertes als geldige bewijslast worden gezien. Nog beter is om een GPS kilometerregistratiesysteem zoals van TrackJack in de leaseauto te installeren, zodat de kilometerregistratie niet meer handmatig bijgehouden hoeft te worden. Het kilometerregistratiesysteem van TrackJack beschikt over een volledig automatische GPS kilometerregistratie die u online beheert. Bovendien voldoet de kilometerregistratie aan de eisen van de Belastingdienst en is gecertificeerd. Dus wilt u de bijtelling auto van de zaak voorkomen, kies voor kilometerregistratie.

 

De auto van de zaak als privévermogen

Een andere mogelijkheid is om ervoor te kiezen om de auto van de zaak tot uw privévermogen te berekenen. Bij iedere zakelijke kilometer met de auto van de zaak mag u dan € 0,19 van de winst aftrekken. Dit bedrag is wel inclusief parkeerkosten, wasserette en andere bijkomende kosten. Bovendien valt woon-werkverkeer ook onder de zakelijke kilometers. Als de autokosten dus lager zijn dan de bijtelling auto van de zaak, is het wellicht een positieve uitkomst om de auto van de zaak als privévermogen aan te merken. Zeker als u veel zakelijke kilometers rijdt. Handig om te weten is dat de btw van alle bonnetjes met betrekking tot de privéauto teruggevorderd kunnen worden bij de laatste btw-aangifte.

 

Bijtelling bestelauto’s

Voor bestelauto’s die op diesel rijden gelden dezelfde regels als personenauto’s.  Er kan een uitzondering gemaakt worden voor bestelauto’s die speciaal zijn ingericht voor goederenvervoer.  Denk bijvoorbeeld aan een bestelauto met alleen een chauffeursstoel.  Hiervoor kan een  ‘Verklaring uitsluitend zakelijk gebruik bestelauto‘  worden ingediend.  Bestelauto’s met een dubbele cabine vallen hier overigens niet onder.


Of luister mee naar de TrackJack Podcast

Luistert u mee naar Jan van Delft, voorzitter van de Vereniging Zakelijke Rijders.  Hoe zit bijtelling nou precies, waar moet je rekening mee houden en hoe zat het nou ook alweer met die 500 kilometer?

Wellicht bent u ook geïnteresseerd in deze artikelen

Partners

Keurmerk-rittenregistratie
VZR
ZZP-Nederland
Salesforce
Outsmart
Belastingdienst
Informer
MTC
Deutsche-telekom
Intermax
Carsys
ikwordzzper
Gereedschapsbeheer
OnderhoudNL
NOA
Carwise

close