Bestel nu » of Offerte aanvragen »
010 8200 190

Kies uw taal

Q&A met de Vereniging Zakelijke Rijders

In gesprek met de vereniging voor zakelijke rijders in Nederland

De Vereniging Zakelijke Rijders en TrackJack Europe gaan nog nauwer samenwerken. U wordt als klant van TrackJack nu gratis lid bij de VZR en wordt daardoor nóg beter geïnformeerd als zakelijke rijder. Maar wat is de VZR precies en waar staan ze voor?

Als zakelijke rijder komt er nogal wat op je af. Van het kiezen van een zakelijke auto tot bijtellen (of niet) en van kilometervergoedingen tot kilometerregistratie. Om de zakelijke rijder zo goed mogelijk te informeren en iedereen van dezelfde kennis te voorzien, is de VZR opgericht.

Mariska Hustings is het gesprek aangegaan met TrackJack en licht het toe.


Kun je iets vertellen over de VZR en jouw rol?

VZR komt op voor de belangen van zakelijke rijders. Of je nu werknemer bent of ondernemer, je zakelijke kilometers rijdt in een gekochte of geleasede auto van de zaak of in jouw privéauto. VZR is er voor iedereen die zakelijke kilometers maakt. Ik ben directrice en dus verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken binnen de vereniging, maar ook voor zaken als het bedenken van lobby’s richting Den Haag en het aantrekken van nieuwe (bedrijfs)leden.

Wat is de oorsprong van de VZR, en waarom bestaan jullie precies?

Het idee ontstond in 2007. Toen in de belastingplannen stond dat de bijtelling opnieuw werd verhoogd, viel op dat er geen organisatie specifiek opkomt voor de belangen van berijders. Er was dan ook relatief weinig weerstand tegen die verhoging.

Martin Huisman, nu bestuurslid, trok diverse vakmensen aan en richtte in 2008 VZR, toen nog Auto van de Zaak op. VZR informeert, adviseert, lobbyt in Den Haag en kan ook helpen bij discussies met de werkgever. Op deze manier bieden we de zakelijke rijder een platform in de breedste zin van het woord en hebben zij ook een organisatie die opkomt voor hun belangen.

 

Wat merken jullie van de veranderende markt, zoals bijvoorbeeld elektrisch en CO2-arm rijden?

Verduurzaming wordt een steeds belangrijkere factor in de maatschappij. Dit zien we bijvoorbeeld terug in het grote aanbod elektrische auto’s en de CO-2 tax die de overheid wil invoeren voor bedrijven met meer dan 100 medewerkers. Dit zorgt voor een andere benadering van autorijden.


Is het lastig voor een zakelijke rijder om een keuze te maken met de huidige automarkt?

Als je naar de levertijden refereert dan is daar zeker een uitdaging met betrekking tot de levertijden. Helemaal kijkende naar de EV’s. Wie nu een elektrische auto bestelt, kan kiezen uit een beperkte voorraad of rekening houden met een levertijd die soms oploopt tot 18 maanden.

VZR pleit er voor om de datum van bestelling te laten gelden voor de bijtellingskorting. Je beslist immers op dát moment voor de auto met de op dát moment geldende bijtelling. Dan weet je waar je als berijder recht op hebt.

 


Jullie maken een vuist als zakelijke rijders in de lobby richting de overheid. Waar richt die zich op?

Op het huidige beleid, want daar zijn nog grote stappen te maken. Op dit moment focussen we ons op een aantal zaken. De combinatie van verhoging van de onbelaste reiskostenvergoeding, invoering van variabele bijtelling én de invoering van mobiliteitsbelasting van 22% op mobiliteitsbudgetten werkt als een drietrapsraket. Met deze aanpak worden álle zakelijke kilometers meegenomen. We benoemen wat anders kan én komen met een oplossing.

Wie nu een elektrische auto bestelt, kan kiezen uit een beperkte voorraad of rekening houden met een levertijd die soms oploopt tot 18 maanden.”

Jullie doen behoorlijk wat onderzoeken. Wat kun je daar over vertellen?

Onze onderzoeken lopen uiteen van de beste leasemaatschappij van het jaar, het mobiliteitsonderzoek – wat beweegt de zakelijke rijder – waarin onze leden via een enquête worden gevraagd naar verschillende thema’s, tot de pilot variabele bijtelling. In de pilot ‘variabele bijtelling’ wordt onderzoek gedaan naar de effecten van bijtelling betalen per gereden privékilometer, in plaats van het betalen van een vast bedrag per maand. Dit in opdracht van het ministerie van IenW en de MobiliteitsAlliantie en in samenwerking met Stichting Keurmerk Ritregistratiesystemen (SKRRS). VZR heeft de kennis en kunde om grootschalige onderzoeken uit te voeren met mooie resultaten tot gevolg.


 Zijn er nog andere zaken, zoals het gratis lidmaatschap, waar jullie meerwaarde bieden voor de zakelijke rijder?

Met een gratis lidmaatschap kan je zaken berekenen als je normleasebedrag of je bijtelling. Je krijgt toegang tot alle informatie op de site, wat een schat aan waardevolle informatie oplevert en je kan meehelpen om onze invloed in Den Haag nog groter te maken.

Als betaald lid kan je ook vragen stellen aan onze experts, hulp krijgen bij conflicten met je werkgever en ontvang je ledenvoordeel. Daarnaast hebben we in samenwerking met Actua een verzekering ontwikkeld die zowel je tweede auto als mogelijk juridische kwestie op je leaseauto denkt. Uniek in Nederland!

Als laatste. Hoe kijken jullie als vereniging naar de toekomst van mobiliteit?

Auto’s zullen er altijd blijven, de vraag is door wie deze verkocht worden en wie de auto gaat betalen. Er verandert veel in de automotive en de mobiliteitssector.

Wij volgen de ontwikkelingen op de voet en zullen ons altijd inzetten voor het belang van de zakelijke rijder. Dit mag er door alle veranderingen niet de dupe van worden.

Wilt u ook gratis lid worden van de VZR?
Word nu gratis lid

Q&A met MoveMove en MultiTankcard

movemove gpstracker

De tarieven van benzine en diesel zijn weer een beetje gedaald maar de energieprijzen zorgen ervoor dat elektrisch rijden duurder wordt. Hoe zit dat met de tank- en laadpas?

Q&A met AutoScout24

autoscout trackjack km registratie

Mede door het chiptekort en problematiek met productie in Europa is de tweedehands auto populairder dan ooit. Maar wat zijn de valkuilen als je een jong gebruikt model koopt?

Geen Q&A, podcast of nieuws meer missen?

Meld u aan voor onze digitale updates.

Meld me nu aan!

Blijf op de hoogte van TrackJack!

Partners

Keurmerk-rittenregistratie
VZR
ZZP-Nederland
Salesforce
Outsmart
Belastingdienst
Informer
MTC
Deutsche-telekom
Intermax
Carsys
ikwordzzper
Gereedschapsbeheer
OnderhoudNL
NOA
Carwise

close
De websites van TrackJack maken gebruik van cookies. Door gebruik te maken van de websites stemt u in met het plaatsen van deze cookies. Meer info Sluit melding