Al jaren lang wordt er gesproken over een gestaffelde bijtelling. De eerste keer vond plaats op 5 januari 2013, toen staatssecretaris Frans Weekers aangaf een gestaffelde bijtelling rechtvaardiger te vinden, waarbij dus een staffel geldt. De capaciteit van het Nederlandse wegennet en openbaar vervoer is onvoldoende om de stijgende vraag naar mobiliteit op te vangen. Om te voorkomen dat Nederland in de komende jaren vastloopt, moet de mobiliteit anders worden ingericht. Hier zijn voorstellen voor gemaakt die staan uitgewerkt in het Deltaplan 2030. Onderdeel van het Deltaplan 2030 is het onderzoeken van een variabele bijtelling.
Gestaffelde bijtelling
In de huidige situatie geldt de bijtellingsregel wanneer er meer dan 500 kilometer privé wordt gereden in een auto van de zaak. Het maakt hierbij niet uit of er 600 kilometer privé wordt gereden of 6.000, de hoogte van de bijtelling blijft hetzelfde. Om deze regeling eerlijker te maken wordt het bijtellingspercentage bij de gestaffelde bijtelling gekoppeld aan de hoeveelheid privégebruik. Dit houdt in bovenstaande situatie in dat de berijder met 600 kilometer privé, minder bijtelling zal betalen met de gestaffelde bijtelling dan de gebruiker met 6.000 kilometer. Welke staffels gebruikt gaan worden voor de gestaffelde bijtelling is nog niet bekend.
Rittenregistratiesysteem
Om gebruik te kunnen maken van de gestaffelde bijtelling is een rittenregistratiesysteem noodzakelijk. Hiermee wordt de hoeveelheid gereden privékilometers vastgesteld waar een staffel aan gekoppeld kan worden.
Belastingdienst & RRS Normenkader
Door te betalen naar gebruik in de vorm van een gestaffelde bijtelling, wordt het privé rijden in de auto van de zaak veel eerlijker. Weinig privégebruik betekent een lage bijtelling en rijdt iemand veel privé, dan staat hier een hogere bijtelling tegenover. Met de gestaffelde bijtelling wordt de bijtellingsregeling dus een stuk eerlijker. Daarnaast wil de Belastingdienst een beter horizontaal toezicht en heeft daarom een RRS-Normenkader gepubliceerd met daarin de eisen waaraan een rittenregistratiesysteem moet voldoen als deze gebruikt dient te worden voor de gestaffelde bijtelling. Deze eisen zijn verwerkt in de TrackJack PRO Fiscaal 2.
Pilot variabele bijtelling
In samenwerking met Stichting Keurmerk Ritregistratiesystemen (SKRRS) wordt een pilot uitgevoerd om te onderzoeken of variabele bijtelling effect heeft op de privéritten. De pilot wordt uitgevoerd bij zakelijke rijders die al een rittenregistratiesysteem hebben. De deelnemer heeft dan zelf de keuze om wel of niet te reizen of anders te reizen. Ook wordt onderzocht waar een verandering in het aantal zakelijke kilometers neerslaat zodat een beeld ontstaat of er substitutie plaatsvindt en naar welke modaliteiten. De pilot variabele bijtelling is op 1 augustus 2020 van start gegaan.