Kies uw taal

Gestaffelde bijtelling

Bijtelling naar mate het privégebruik

Al enige tijd wordt er gesproken over het invoeren van een gestaffelde bijtelling. Op 5 januari 2013 heeft staatssecretaris Frans Weekers gezegd een gestaffelde bijtelling rechtvaardiger te vinden, waar dit jaar verder onderzoek naar wordt gedaan. De verwachting is dat deze regeling begin 2014 wordt ingevoerd waarbij er bijtelling wordt betaald op basis van het aantal privé gereden kilometers in een voertuig.

Gestaffelde bijtelling

In de huidige situatie geldt de bijtellingsregel wanneer er meer dan 500 kilometer privé wordt gereden in een auto van de zaak. Het maakt hierbij niet uit of er 600 kilometer privé wordt gereden of 6.000, de hoogte van de bijtelling blijft hetzelfde. Om deze regeling eerlijker te maken wordt het bijtellingspercentage bij de gestaffelde bijtelling gekoppeld aan de hoeveelheid privégebruik. Dit houdt in bovenstaande situatie in dat de berijder met 600 kilometer privé, minder bijtelling zal betalen met de gestaffelde bijtelling dan de gebruiker met 6.000 kilometer. Welke staffels gebruikt gaan worden voor de gestaffelde bijtelling is nog niet bekend.

Voor wie een gestaffelde bijtelling?

In eerste instantie zou de gestaffelde bijtelling alleen gelden voor bestelauto’s. Of dit zo blijft of dat de gestaffelde bijtelling direct gaat gelden voor gele kentekens is nog niet duidelijk.

Rittenregistratiesysteem

Om gebruik te kunnen maken van de gestaffelde bijtelling is een  rittenregistratiesysteem noodzakelijk. Hiermee wordt de hoeveelheid gereden privé kilometers vastgesteld waar een staffel aan gekoppeld kan worden.

Belastingdienst & RRS Normenkader

Met de gestaffelde bijtelling wordt de bijtellingsregeling eerlijker, wat ook staatssecretaris Weekers begin dit jaar bekend heeft gemaakt. Daarnaast wil de Belastingdienst een beter horizontaal toezicht. In het voorjaar van 2012 heeft de Belastingdienst een RRS-Normenkader gepubliceerd met daarin de eisen waaraan een rittenregistratiesysteem moet voldoen als deze gebruikt dient te worden voor de gestaffelde bijtelling. Deze eisen zijn verwerkt in de TrackJack Professional.

Keurmerk ritregistratiesysteem

Door derde partijen wordt in 2013 een keurmerk uitgebracht voor rittenregistratiesystemen ten behoeven van de rittenregistratie voor de gestaffelde bijtelling. Ook TrackJack Europe zal zich aanmelden voor dit keurmerk. De keuring zal in het tweede kwartaal van 2013 plaatsvinden.

Ingang gestaffelde bijtelling 

Naar verwachting wordt de gestaffelde bijtelling in 2014 doorgevoerd. Informatie over de daadwerkelijke invoering zal in 2013 bekend worden gemaakt.

Wellicht bent u ook geïnteresseerd in deze artikelen

Partners

Deutsche-telekom
Keurmerk-rittenregistratie
VZR
Intermax
ikwordzzper
Belastingdienst
Informer
MTC
ZZP-Nederland

close
De websites van TrackJack maken gebruik van cookies. Door gebruik te maken van de websites stemt u in met het plaatsen van deze cookies. Meer info Sluit melding