Bestel nu » of Offerte aanvragen »
010 8200 190

Kies uw taal

Q&A met AutoScout24

In gesprek met de marktleider op het gebied van tweedehands auto’s

Mede door het chiptekort, problematiek met productie in Europa en zelfs nog een brandende boot erbij, is de tweedehands auto populairder dan ooit. Maar wat zijn de valkuilen als je een jong gebruikt model koopt?

TrackJack ging in gesprek met Marlou Schrijver van Autoscout24, expert op het gebied van auto’s die op zoek zijn naar een nieuwe eigenaar.

autoscout trackjack gps tracking

Kun je iets vertellen over AutoScout24 en jouw rol?

AutoScout24 en AutoTrader is het grootste Europese platform waar consumenten zijn of haar droomauto kunnen vinden of gratis zijn of haar voertuig kan verkopen.  Ik ben als Head of Sales verantwoordelijk voor het 12-tallige salesteam. Mijn team helpt autobedrijven om hun voertuigen te adverteren op onze platformen en adviseert hen om hun business hierdoor te laten groeien.

Zijn er naast leverproblematiek meer redenen waarom steeds meer ondernemers kiezen voor jong gebruikte/tweedehands voertuigen?

Door veranderende regelgeving in fiscale voordelen zoals bijtelling kiezen veel ondernemers meer en meer voor auto’s die voordelen hebben. De bijtelling gaat jaarlijks omhoog. Als een ondernemer bijvoorbeeld een tweedehands auto uit 2019 koopt, geniet hij nog een aantal jaar van de lage bijtelling tot 4 procent over de eerste €50.000 cataloguswaarde.

Als een ondernemer nu een auto nieuw koopt, betaalt men al 16% bijtelling over de eerste €35.000 cataloguswaarde. Dit levert maandelijks kostenvoordeel op.

 

Waar moet je op letten als je kiest voor een tweedehands auto?

Voor het kopen van een tweedehands auto zijn er altijd voertuig specifieke gerelateerde aandachtspunten. Wij hebben een website ingericht genaamd veiligautokopen.nl

Dit is een aparte sectie op AutoScout24 waarin wij consumenten op verschillende vlakken adviseren bij het kopen van een tweedehands auto.


Op de website kom je BTW en marge auto’s tegen. Wat is het verschil eigenlijk?

In de auto specifiek zit geen verschil. Het heeft alleen te maken met de fiscaliteit bij aankoop. Een BTW auto betekent dat de BTW terug te vorderen is bij het aanschaffen. Voor een ondernemer is dit interessant. De ondernemer krijgt namelijk bij aanschaf tweedehands nog 21% belasting terug op de aanschafprijs.

Een margeauto is een auto waar de BTW bij aanschaf tweedehands niet meer terug te vorderen is. Een auto wordt een margeauto als de auto in bezit is geweest van een particulier. Particulieren kunnen BTW niet terugvorderen en ook niet factureren.  Het voordeel van een margeauto voor ondernemers is dat de BTW heffing niet 2,7% per jaar is zoals bij een BTW auto, maar slecht 1,5%.


Soms staan er auto’s exclusief BTW online. Is dat toegestaan, en wat kunnen we daar aan doen?

Nee, dat is niet toegestaan. Wij werken er dagelijks aan om de pricing correct te hebben op ons platform. Wij wijzen verkopers erop dat dit niet is toegestaan. Verder kunnen bezoekers op het platform melding maken bij de advertentie zodat wij de verkoper kunnen inlichten en informeren. Verder hebben wij dual pricing geïntroduceerd. Dit houdt in dat wij zowel de inclusief BTW prijs als de exclusief BTW prijs kunnen tonen. De basis is dat men de auto inclusief BTW adverteert bij AutoScout24.

Uit cijfers van AutoScout24 bleek dat een occasion in april dit jaar voor
gemiddeld €22.825 euro te koop stond. Een stijging van +16,4%.

Hoe zit dat eigenlijk met het chiptekort, en wat zijn de gevolgen voor de consument en de tweedehands markt?

Uit cijfers van AutoScout24, het Europese online autoplatform voor nieuwe en tweedehandsauto’s, bleek dat een occasion in april dit jaar voor gemiddeld €22.825 euro te koop stond. Dit is een stijging van €3.219 euro (+16,4%) vergeleken met dezelfde maand vorig jaar. Door het chiptekort, lange wachttijden en leveringsproblemen daalt de verkoop van nieuwe auto’s. Hierdoor hebben steeds meer consumenten interesse in een occasion en is de vraag groter dan het aanbod, waardoor de gemiddelde prijs blijft stijgen.
 AutoScout24 schreef hier al een nieuwsbericht over.


Hoe kijken jullie naar elektrisch rijden? Is dat een hype of is het de toekomst?

We zien steeds meer aanvragen komen op elektrische auto’s op AutoScout24.

Tevens heeft het rijden op elektriciteit een hoger rendement dan benzine- of dieselmotoren. Wij zien elektrisch rijden zeker als de toekomst. Indien er andere schone manieren van brandstof dan wel andere aandrijvingen ontstaan zijn wij daar zeker benieuwd naar.

Hoe zit het met de tweedehands markt voor EV’s en de subsidie die hiervoor bestaat?

Er is een subsidie beschikbaar van €2.000,- voor een tweedehands elektrische auto. De subsidiepot is 71 miljoen euro per jaar.

Wel zijn er voorwaarden aan gekoppeld. De koper moet particulier zijn, de auto moet volledig elektrisch zijn, bij aanschaf moet de auto minimaal 3 jaar in bezit blijven van de particulier en bij Private lease 4 jaar, de catalogusprijs moet tussen de €12.000,- en €45.000,- liggen, en niet geheel onbelangrijk moet de auto gekocht zijn bij een erkend autobedrijf.

BrandstofNov 2021Apr 2022Verschil
Benzine71,34%73,03%+2,37%
Diesel19,34%17,25%-10,80%
Hybride4,95%5,52%+11,52%
Elektrisch2,88%3,05%+5,90%
LPG1,39%1,03%-25,9%
CNG0,11%0,12%n/a
* Zoekgedrag per brandstof

Zijn er nog andere zaken, zoals tellerfraude en bovag garanties waar je op moet letten bij aanschaf van tweedehands voertuigen?

Ook voor zaken als tellerfraude en meer kun je alles vinden op veiligautokopen.nl. Hier schrijven we over het veilig kopen maar ook het veilig verkopen van je auto. Ook voor internetfraude is flink wat aandacht.

Hoe kijken jullie als Autoscout24 naar de toekomst van mobiliteit?

Mobiliteit is meer dan alleen het bezit van een voertuig. Ons doel is om onze klanten te ondersteunen in het aanbieden van alle mogelijke vormen van mobiliteit. Hierbij gaan we verschillende diensten aanbieden voor het exclusief bezit van je eigen auto via ons platform.

Het is sinds kort mogelijk om te zoeken op auto-abonnementen via ons platform waarbij we samenwerken met diverse partners en in de toekomst komt daar ook lease bij. Met auto-abonnementen spelen we in op het gemak en de flexibiliteit, je kunt je voor een maand of langer abonneren op een auto. Meer info over auto-abonnementen vind je hier.

Q&A met MoveMove en MultiTankcard

movemove gpstracker

De tarieven van benzine en diesel zijn weer een beetje gedaald maar de energieprijzen zorgen ervoor dat elektrisch rijden duurder wordt. Hoe zit dat met de tank- of laadpas?

Q&A met de Vereniging Zakelijke Rijders

kilometerregistratie vzr

U wordt als klant van TrackJack nu gratis lid bij de VZR en wordt daardoor nóg beter geïnformeerd als zakelijke rijder. Maar wat is de VZR precies en waar staan ze voor?

Geen Q&A, podcast of nieuws meer missen?

Meld u aan voor onze digitale updates.

Meld me nu aan!

Blijf op de hoogte van TrackJack!

Partners

Keurmerk-rittenregistratie
VZR
ZZP-Nederland
Salesforce
Outsmart
Belastingdienst
Informer
MTC
Deutsche-telekom
Intermax
Carsys
ikwordzzper
Gereedschapsbeheer
OnderhoudNL
NOA
Carwise

close
De websites van TrackJack maken gebruik van cookies. Door gebruik te maken van de websites stemt u in met het plaatsen van deze cookies. Meer info Sluit melding