Kies uw taal

Auto van de zaak

Waarmee moet ik rekening houden?

Krijgt u binnenkort een auto van de zaak? Grote kans dat er een budget beschikbaar wordt gesteld waarmee u zelf een auto uit mag kiezen. Maar dat is niet de enige belangrijke keuze die u moet maken bij het rijden van een auto van de zaak. Zo zijn er meerdere factoren die overwogen moeten worden, want een auto brengt financiële consequenties met zich mee.

 

Privé of zakelijk?

Een belangrijke overweging die u moet maken is of u de auto alleen zakelijk of ook privé wilt gaan gebruiken. Als de keuze eenmaal is gemaakt, is het lastig om dit zomaar terug te draaien. Denk hier dus goed over na voordat u een besluit neemt. Kiest u ervoor om zakelijk te rijden, dan heeft u het recht om 500 privékilometers per jaar met de auto van de zaak te rijden. De werkgever betaalt alle autokosten, zoals de verzekering, brandstof, belasting, parkeerkosten, onderhoud en de aanschaf van de auto van de zaak. Verkeersboetes vallen hier buiten. Rijdt u echter meer dan 500 privékilometers per jaar, dient u bijtelling te betalen.

 

Wat is bijtelling?

Als er via de werkgever een auto van de zaak beschikbaar wordt gesteld en u rijdt hierin ook privé, dan wordt het gebruik van de auto van de zaak gezien als loon in natura. De waarde van dit loon is de bijtelling en wordt opgeteld bij uw inkomen, waarover uiteindelijk loonbelasting wordt ingehouden. Dit bedrag wordt berekend op basis van de catalogusprijs en de CO2-uitstoot van de auto. Voor de meeste nieuwe hybride auto’s is de bijtelling 22%, maar voor volledig elektrische auto’s komt het tarief uit op 4%. Beschikt u nog over een auto uit het bouwjaar 2002 of ouder, dan is het bijtellingspercentage vastgesteld op 35%. Benieuwd naar wat u moet betalen voor de bijtelling? Bereken het hier.

 

Hoe ontwijk ik de bijtelling?

Rijdt u niet meer dan 500 km per jaar met de auto van de zaak voor privédoeleinden? Dan hoeft u geen bijtelling te betalen, mits u dit kunt aantonen via een sluitende rittenregistratie, waarvan bijvoorbeeld visitekaartjes van bezochte klanten en offertes als geldige bewijslast worden gezien. Nog beter is om een GPS kilometerregistratie systeem zoals een TrackJack in de auto van de zaak te installeren, zodat de kilometerregistratie niet meer handmatig bijgehouden hoeft te worden. De TrackJack beschikt over een volledig automatische kilometerregistratie die online beheert kan worden. Bovendien voldoet de kilometerregistratie aan de eisen van de Belastingdienst en is gecertificeerd.

 

De auto van de zaak als privévermogen

Een andere mogelijkheid is om ervoor te kiezen om de auto van de zaak tot uw privévermogen te berekenen. Bij iedere zakelijke kilometer mag u dan € 0,19 van de winst aftrekken. Dit bedrag is wel inclusief parkeerkosten, wasserette en andere bijkomende kosten. Bovendien valt woon-werkverkeer ook onder de zakelijke kilometers. Als de autokosten dus lager zijn dan de bijtelling, is het wellicht een positieve uitkomst om de auto van de zaak als privévermogen aan te merken, zeker als u veel zakelijke kilometers rijdt. Handig om te weten is dat de btw van alle bonnetjes met betrekking tot de privéauto teruggevorderd kunnen worden bij de laatste btw-aangifte.

Partners

close