Bestel nu » of Offerte aanvragen »
010 8200 190

Kies uw taal

ZZP onderneming starten

Hoe moet ik een administratie voor mijn bedrijf opzetten? Inschrijven KvK? Boekhouder ja of nee? Het zijn waarschijnlijk allemaal vragen die u als startende ondernemer heeft. Ongeacht of u als eenmanszaak, b.v., maatschap of VOF gaat starten.

Inschrijven Kamer van Koophandel

Wat voor onderneming u ook wil beginnen, alles start met de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK). Afhankelijk van het soort inschrijving bij de KvK kan het zijn dat er een BTW plicht ontstaat. Indien er een BTW plicht ontstaat dan ontvangt u automatisch van de Belastingdienst een BTW nummer. Voor iedereen geldt dat er een administratie plicht ontstaat met verschillende verplichte onderdelen en een wettelijke bewaarplicht.

 

ZZP Administratie opzetten

Het opzetten van een administratie voor een freelancer,   MKB’er of een ZZP administratie is in grote lijnen hetzelfde. De ZZP administratie bestaat uit een boekhouding en afhankelijk van de bedrijfsvorm kan dit aangevuld worden met overige administraties. bijvoorbeeld een rittenregistratie, urenadministratie en/of loonadministratie.

De boekhouding bestaat uit een aantal verschillende verplichte onderdelen.

 • Grootboekadministratie
  Hierin legt u alle financiële transacties vast. Bijvoorbeeld ontvangen inkoopfacturen of betalingen. Het grootboek geeft inzicht in de kosten en opbrengsten van uw onderneming.
 • Debiteuren- en crediteurenadministratie
  Hierin houdt u alle openstaande facturen van uw klanten en leveranciers bij.
 • Voorraadadministratie
  Als u goederen inkoopt en verkoopt, houdt u hierin uw voorraden en de waarde ervan bij.
 • In- en verkoopadministratie
  Hierin houdt u alle inkoop- en verkoopfacturen bij.

Naast de boekhouding kan de ZZP administratie aangevuld worden met onder andere de mogelijke onderdelen:

 • Loonadministratie
  Hierin houdt u alle gegevens bij met betrekking tot de berekening van de salarissen van uw personeel. Dit onderdeel is uiteraard niet van toepassing op de boekhouding van een eenmanszaak zonder personeel.
 • Urenregistratie
  Bij een ZZP administratie waarbij u aan het urencriterium van de Belastingdienst moet voldoen om voor fiscale voordelen in aanmerking te komen, is het belangrijk om een goede urenadministratie bij te houden, waarin u vermeld hoeveel uur u besteed heeft aan rechtstreekse opdrachten voor klanten, maar ook voor het bijhouden van de boekhouding, en reistijd.
 • Rittenregistratie
  Beschikt u over een auto van de zaak en kiest u ervoor geen bijtelling te betalen, dan mag u op jaarbasis maximaal 500 kilometer met de auto van de zaak privé rijden en dient u een sluitende kilometerregistratie bij te houden. U kunt hiervan een administratie in Excel bijhouden of gebruik maken van een rittenregistratiesysteem.

Zelf boekhouden of uitbesteden

U kunt er voor kiezen om de ZZP administratie en boekhouding volledig zelf in eigen beheer te doen of u kunt er voor kiezen om dit uit te besteden aan een boekhouder of administratiekantoor. Een eenmanszaak boekhouding zonder loonadministratie is over het algemeen een stuk eenvoudiger dan een gecompliceerdere administratie voor een bv. Afhankelijk van uw eigen financiële kennis kunt u samen met een boekhouder of administratiekantoor afspraken maken welke werkzaamheden u zelf uitvoert en welk deel van de ZZP administratie u wilt uitbesteden. 

Digitaal of online boekhouden?

Hoe u de ZZP administratie en boekhouding in praktijk inricht is niet gebonden aan regels. Dit kan een Excel boekhouding zijn, maar u kunt ook online boekhouden, digitaal boekhouden of met pen en papier. Of een combinatie hiervan. Zoals bijvoorbeeld een online boekhouding, maar een urenadministratie in Excel, en een rittenadministratie via een rittenregistratiesysteem. De eis van de Belastingdienst is echter wel dat de ZZP administratie en boekhouding te controleren moeten zijn en moeten voldoen aan de wettelijke bewaartermijn.

Administratie programma’s

Kiest u er voor om te werken met een administratie programma voor een freelancer, ZZP administratie of een MKB administratie, dan kunt u kiezen uit een cloud oplossing (online boekhouden) of een lokaal geïnstalleerd programma (digitale boekhouding). Voordeel van online boekhouden is dat de administratie vanaf iedere locatie toegankelijk is. Nadeel hiervan is dat u altijd internettoegang moet hebben om bij uw administratie te kunnen en dat het soms wat lastiger is om een back-up te maken.

Hieronder geven we u wat voorbeelden van administratie programma’s die u kunt gebruiken voor uw boekhouding. Uiteraard zijn er nog heel veel meer aanbieders van administratie software.

Exact Online
De financiële software Exact online is de online versie van het administratie programma van Exact. Doordat het een online software is, kunt u zelf de administratie bijhouden en eenvoudig beschikbaar stellen aan een boekhouder of accountant.

Informer
Het boekhoudpakket van Informer is voor iedere ondernemer toepasselijk. De voordelen van dit online boekhoudprogramma zijn de snelheid, eenvoud en duidelijkheid. Informer heeft meerdere koppelingen naar andere software pakketten. Het is tevens mogelijk om de btw-aangifte direct naar de Belastingdienst te sturen. En met de koppeling via TrackJack koppelt u gemakkelijk de ZZP kilometerregistratie aan uw boekhouding.

MoneyMonk
Het online boekhoudpakket van MoneyMonk is speciaal voor (startende) ZZP’ers. De software is overzichtelijk ingericht en het pakket biedt ondersteuning met vrijwel alle Nederlandse banken. Zo worden betalingen direct gekoppeld aan openstaande facturen.

Visma
Visma eAccounting is geschikt voor elke branche van het MKB. Met de slimme software is de administratie volledig geautomatiseerd en hoeft er handmatig niets gedaan te worden. Met de bijbehorende gratis app bekijkt u de administratie vanaf iedere locatie.

Wellicht bent u ook geïnteresseerd in deze artikelen

Partners

Keurmerk-rittenregistratie
VZR
ZZP-Nederland
Salesforce
Outsmart
Belastingdienst
Informer
MTC
Deutsche-telekom
Intermax
Carsys
ikwordzzper
Gereedschapsbeheer
OnderhoudNL
NOA
Carwise

close