Bestel nu » of Offerte aanvragen »
010 8200 190

Kies uw taal

Btw voordeel zakelijk gebruik van een privéauto

Gebruikt u uw privé auto ook voor zakelijke ritten? Of gebruikt een werknemer de privé auto voor zakelijke doeleinden? Dan kunt u de btw over onderhoud en gebruik aftrekken, voor zover het voertuig  wordt gebruikt voor belaste omzet.

Voor het bepalen van het privégebruik maakt het uit of u een kilometeradministratie bijhoudt.

Het bijhouden van privékilometers

Houdt u wel netjes een sluitende kilometeradministratie bij? Dan kunt u aan de hand hiervan berekenen en aantonen wat de verhouding is tussen zakelijke ritten en privéritten. Ook kunt u hiermee berekenen of het zakelijk gebruik betrekking heeft op belaste of vrijgestelde omzet. 

U kunt de btw-aftrek en correctie voor privégebruik bij de Belastingdienst berekenen met via de tool  ‘Btw of btw-aftrek over de auto berekenen’.

Heeft u geen sluitende kilometeradministratie voor privégebruik

Hebt u (nog) geen administratie waarmee u het privégebruik van de auto kunt bepalen? In dat geval mag u alle btw over het onderhoud en gebruik aftrekken. Vervolgens moet u aan het einde van het jaar de afgetrokken btw corrigeren wegens het privégebruik. Dit doet u door 1,5% van de catalogusprijs  (incl. btw en bpm) van het voertuig  aan te geven als verschuldigde btw.

De Belastingdienst heeft ook voor deze situatie een handige tool beschikbaar: ‘Btw of btw-aftrek over de auto berekenen’.

Een simpel rekenvoorbeeld

Stel, u heeft een voertuig aangeschaft  met een catalogusprijs van € 50.000, incl. btw en bpm. De btw op het onderhoud en gebruik van deze auto is volledig afgetrokken. U maakt ook zakelijk gebruik van het voertuig, maar u hebt geen sluitende kilometeradministratie.

Het voertuigDe waarde
Cataloguswaarde van het voertuig
inclusief btw en bpm
€ 50.000
1,5% voor het privégebruik€ 750

Heeft u het voertuig in de loop van het jaar aangeschaft? Dan kunt u de 1,5% naar evenredigheid verlagen. 

Zakelijk gebruik privéauto van de werknemer

Gebruiken werknemers hun privé auto voor het bedrijf? En ontvangen zij hiervoor een kilometervergoeding? Dan kunt u hierover geen btw aftrekken.

Wellicht bent u ook geïnteresseerd in deze artikelen

Partners

Keurmerk-rittenregistratie
VZR
ZZP-Nederland
Salesforce
Outsmart
Belastingdienst
Informer
MTC
Deutsche-telekom
Intermax
Carsys
ikwordzzper
Gereedschapsbeheer
OnderhoudNL
NOA
Carwise

close