Bestel nu » of Offerte aanvragen »
010 8200 190

Kies uw taal

Boekhouden in Excel

Het bijhouden van de boekhouding kan op verschillende manieren. Met pen en papier, online boekhouden of met behulp van een digitaal boekhoudprogramma. Er zijn veel programma’s die speciaal ingericht zijn voor digitaal boekhouden, maar het is ook mogelijk om te boekhouden in Excel. Een programma dat we allemaal weleens gebruikt hebben en al enige basiskennis van hebben.

Boekhouden in Excel met sjablonen

Boekhouden in Excel kan eenvoudig met behulp van Excel-sjablonen. Vooral voor startende ondernemers die de boekhouding in eigen beheer nemen, is een Excel-sjabloon een uitkomst. Er zijn verschillende sjablonen die gratis gedownload kunnen worden, bijvoorbeeld het boekhouden in Excel sjabloon van Excel-boekhouden.nl. Dit bestand telt zeven tabbladen waar u alleen nog zelf gegevens in hoeft te vullen. Met het sjabloon van boekhouden in Excel heeft u toegang tot de volgende opties:

  • Basisinstellingen, zoals naam en adresgegevens onderneming, KvK, IBAN etc.
  • Factuur maken en verwerken in de boekhouding.
  • Verkoop & Opbrengsten
  • Inkoop & Uitgaven
  • Financieel overzicht, Winst & verlies en de balans
  • Btw-overzicht
  • Relaties

Zelf boekhouden in Excel

Liever zelf in Excel boekhouding bijhouden zonder gebruik te maken van sjablonen, bijvoorbeeld omdat u al een administratie in Excel bijhoudt? Het kan, maar het is zeker niet eenvoudig. Een voordeel is wel dat u het helemaal in eigen stijl kan opmaken en categorieën toevoegt waar nodig. Sommige onderdelen van de administratie hebben raakvlak met boekhouding en staan niet in de standaard sjablonen. Denk bijvoorbeeld aan kilometerregistratie, reiskostenadministratie, urenverantwoording en personeelsadministratie. Vier onderdelen die in veel administraties niet kunnen ontbreken.

Voordeel boekhouden in Excel

Kilometerregistratie Excel formulier - TrackJackHet grote voordeel van boekhouden in Excel is dat het programma bekend is en er gratis sjablonen beschikbaar zijn die een Excel boekhouding een stuk eenvoudiger maken.

Boekhouden in Excel is volledig gratis en er zijn geen abonnementskosten, die er bijvoorbeeld wel zijn bij cloud oplossingen (online boekhouden). Bovendien bent u niet afhankelijk van een internetverbinding om te boekhouden en staan alle gegevens op een computer, veilig opgeslagen en moeilijk voor hackers om in te breken.

Kilometerregistratie in Excel bijhouden

Naast dat de boekhouding in Excel bijgehouden kan worden, zijn er veel onderdelen van de administratie die u ook in Excel kunt bijhouden. Denk bijvoorbeeld aan kilometerregistratie. Door het bijhouden van een kilometerregistratie kunt u aantonen dat er op jaarbasis maximaal 500 km privé is gereden en hoeft u geen bijtelling te betalen. Het kilometerregistratie Excel formulier is gratis te downloaden.

Lees onze artikelen in deze categorie:

Partners

Keurmerk-rittenregistratie
VZR
ZZP-Nederland
Salesforce
Outsmart
Belastingdienst
Informer
MTC
Deutsche-telekom
Intermax
Carsys
ikwordzzper
Gereedschapsbeheer
OnderhoudNL
NOA
Carwise

close