Hoe moet ik een administratie voor mijn bedrijf opzetten? Inschrijven bij de KvK? Heb ik een boekhouder nodig? Het zijn waarschijnlijk allemaal vragen die u als startende ondernemer heeft. In dit artikel vertellen we alles wat u moet weten over de MKB administratie.
- Inschrijven Kamer van Koophandel
- MKB administratie opzetten
- Zelf boekhouden of uitbesteden
- Digitaal of online boekhouden?
- Administratie programma’s
Inschrijven Kamer van Koophandel
Het starten van iedere onderneming begint bij het inschrijven bij de Kamer van Koophandel (KvK). Afhankelijk van het soort inschrijving bij de KvK kan het zijn dat er een BTW plicht ontstaat. Indien er een BTW plicht ontstaat, ontvangt u automatisch een BTW nummer van de Belastingdienst. Voor iedereen geldt dat er een administratie plicht ontstaat met verschillende verplichte onderdelen en een wettelijke bewaartermijn.
MKB administratie opzetten
Het opzetten van een administratie voor een freelancer, ZZP’er of een MKB administratie is in grote lijnen hetzelfde. De MKB administratie bestaat uit een boekhouding en afhankelijk van de bedrijfsvorm kan dit aangevuld worden met overige administraties. bijvoorbeeld een rittenregistratie, urenadministratie en/of loonadministratie.
De boekhouding bestaat uit een aantal verschillende verplichte onderdelen.
- Grootboekadministratie
Hierin legt u alle financiële transacties vast. Bijvoorbeeld ontvangen inkoopfacturen of betalingen. Het grootboek geeft inzicht in de kosten en opbrengsten van uw onderneming. - Debiteuren- en crediteurenadministratie
Hierin houdt u alle openstaande facturen van uw klanten en leveranciers bij. - Voorraadadministratie
Als u goederen inkoopt en verkoopt, houdt u hierin uw voorraden en de waarde ervan bij. - In- en verkoopadministratie
Hierin houdt u alle inkoop- en verkoopfacturen bij.
Naast de boekhouding kan de MKB administratie aangevuld worden met onder andere de volgende onderdelen:
- Loonadministratie
Hierin houdt u alle gegevens bij met betrekking tot de berekening van de salarissen van uw personeel. Dit onderdeel is uiteraard niet van toepassing op de boekhouding van een eenmanszaak zonder personeel. - Urenregistratie
Bij een administratie waarbij u aan het urencriterium van de Belastingdienst moet voldoen om voor fiscale voordelen in aanmerking te komen, is het belangrijk om een goede urenadministratie bij te houden, waarin u vermeld hoeveel uur u besteed heeft aan rechtstreekse opdrachten voor klanten, maar ook voor het bijhouden van de boekhouding, en reistijd. - Rittenregistratie
Beschikt u over een auto van de zaak en kiest u ervoor geen bijtelling te betalen, dan mag u op jaarbasis maximaal 500 kilometer met de auto van de zaak privé rijden en dient u een sluitende kilometerregistratie bij te houden. U kunt hiervan een administratie in Excel bijhouden of gebruik maken van een rittenregistratiesysteem.
Zelf boekhouden of uitbesteden
U kunt de MKB administratie en boekhouding volledig zelf in eigen beheer nemen, of u kunt er voor kiezen om dit uit te besteden aan een boekhouder of administratiekantoor. Een boekhouding zonder loonadministratie is over het algemeen een stuk eenvoudiger dan een gecompliceerdere administratie voor een bv. Afhankelijk van uw eigen financiële kennis kunt u samen met een boekhouder of administratiekantoor afspraken maken welke werkzaamheden u zelf uitvoert en welk deel van de MKB administratie u wilt uitbesteden.
Digitaal of online boekhouden?
Het inrichten van de MKB administratie en boekhouding is in de praktijk niet aan regels gebonden. U kunt een boekhouding in Excel bijhouden, maar u kunt ook online boekhouden, digitaal boekhouden of met pen en papier alles bijhouden. Of een combinatie hiervan, zoals een online boekhouding, maar een urenadministratie in Excel, en een rittenadministratie via een rittenregistratiesysteem. De eis van de Belastingdienst is echter wel dat de administratie en boekhouding te controleren moeten zijn en moeten voldoen aan de wettelijke bewaartermijn.
Administratie programma’s
Kiest u er voor om te werken met een administratie programma voor de MKB administratie, dan kunt u kiezen uit een cloud oplossing (online boekhouden) of een lokaal geïnstalleerd programma (digitale boekhouding). Het voordeel van online boekhouden is dat de administratie vanaf iedere locatie toegankelijk is. Het nadeel hiervan is dat u altijd internettoegang moet hebben om bij uw MKB administratie te kunnen en dat het soms wat lastiger is om een back-up te maken.
Hieronder geven we u wat voorbeelden van administratie programma’s die u kunt gebruiken voor uw boekhouding. Uiteraard zijn er nog heel veel meer aanbieders van administratie software.
Exact Online
De financiële software Exact online is de online versie van het administratie programma van Exact. Doordat het een online software is, kunt u zelf de MKB administratie bijhouden en gemakkelijk beschikbaar stellen aan een accountant of boekhouder
Informer
Het boekhoudpakket van Informer is voor iedere ondernemer toepasselijk. De voordelen van dit online boekhoudprogramma zijn de snelheid, eenvoud en duidelijkheid. Informer heeft meerdere koppelingen naar andere software pakketten. Het is tevens mogelijk om de btw-aangifte direct naar de Belastingdienst te sturen. En met de koppeling via TrackJack koppelt u gemakkelijk de kilometerregistratie aan uw boekhouding.
MoneyMonk
Het online boekhoudpakket van MoneyMonk is overzichtelijk ingericht en het pakket biedt ondersteuning met vrijwel alle Nederlandse banken. Zo worden betalingen direct gekoppeld aan openstaande facturen.
Visma
Visma eAccounting is geschikt voor elke branche van het MKB. Met de slimme software is de administratie volledig geautomatiseerd en hoeft er handmatig niets gedaan te worden. Met de bijbehorende gratis app bekijkt u de MKB administratie vanaf iedere locatie.