Kies uw taal

privat lease en bijtelling 2022

Wat doet een private lease contract met mijn hypotheek?

Geschreven door Micha

Private lease is voor veel consumenten een aantrekkelijke optie om een nieuwe auto te rijden. Voor een vast maandbedrag rijd je een gloednieuwe auto met enkel brandstofkosten waar je je zorgen om hoeft te maken. Of is er nog meer waar je je stiekem toch zorgen om moet maken?

Private lease wordt namelijk gezien als een betalingsverplichting voor de lange termijn. En dat heeft invloed op je leencapaciteit. Wanneer merk je dat, vraag je je af? Bijvoorbeeld bij de aanvraag van je hypotheek  of andere vormen van  financiering.

Een BKR registratie

Het hebben van een private-leaseauto is geen automatische no-go om een hypotheek te krijgen. Het maakt het er  echter niet makkelijker op. Het afsluiten van private-leasecontract wordt namelijk  op dezelfde manier beoordeeld als het kopen van een huis. Dat houdt in dat je leencapaciteit wordt verminderd,  omdat het een financiële verplichting is die je aangaat. Dit komt doordat het Bureau Krediet Registratie, ofwel BKR bijhoudt hoeveel geld je leent en hoe je met die leningen omgaat, om ervoor te zorgen dat je je maandelijkse lasten kunt betalen. De kans is overigens zeer aanwezig dat je al bij het BKR bekend bent, door een  creditcard of telefoonabonnement.

En wanneer jij dus een private-leasecontract afsluit, heeft dit gevolgen voor je leencapaciteit. Een gedeelte van het totaalbedrag van het contract wordt namelijk bij het BKR in het systeem gezet. Een private-leasecontract bestaat uit twee delen: een financieel stuk en een stuk dat bedoeld is voor service. Het financiële gedeelte wordt door de leasemaatschappij bij het BKR geregistreerd en omvat zo’n  65 % van het totaalbedrag.

Even een rekenvoorbeeld

Laten we het eens handen en voeten geven. Stel dat je een Opel Corsa, Nissan Micra of Peugeot 208 wilt rijden, moet je rekening houden met een private-leasecontract voor circa 350 euro per maand met een looptijd van 48 maanden (4 jaar en 15.000 km/jaar).  Het totaalbedrag van het contract wordt dan 16.800 euro. Het financiële gedeelte van dit bedrag (de genoemde 65 %) bedraagt € 10.920,-. Dit is het bedrag dat bij het BKR geregistreerd  wordt.
Banken gaan er normaal gesproken vanuit dat je iedere maand 2 % van je schuld zult aflossen, wat in dit  rekenvoorbeeld uitkomt op  € 218,-. Heb je geen private-leaseauto en kun je maximaal 1.000 euro per maand aan hypotheek krijgen? Dan daalt je maximale hypotheekbedrag door dit contract dus naar 782 euro per maand. 

Maar wat nou als je al een hypotheek hebt?

Heb je echter al een hypotheek en wil je een private-leaseauto gaan rijden? Dan hoef je je waarschijnlijk geen zorgen te maken dat je niet mag leasen. Omdat je het contract voor de hypotheek al hebt afgesloten, heeft het private leasen van je nieuwe wagen geen invloed op je lopende hypotheek. Houd er wel rekening mee dat je maandelijkse kosten behoorlijk omhoog gaan. Het zou vervelend zijn als je door je hypotheek en mooie nieuwe wagen ineens je boodschappen meer kunt betalen.

Bijtelling elektrische auto  2022

Jarenlang heeft het zin gehad om zakelijk een elektrische auto te leasen, omdat dat voor een veel lagere bijtelling zorgde.  Dit bijtellingspercentage gaat langzaam maar zeker omhoog tot het uiteindelijk gelijk is met het bijtellen van auto’s op fossiele brandstof. Uiteraard mag elektrisch rijden ook wel wat kosten, omdat je bijdraagt aan verbetering van de kwaliteit van de lucht, de fossiele voorraden van de aarde en het simpelweg heerlijk rijdt.
Bijtelling is bij een private lease contract niet aan de orde, al kun je wel de standaard kilometervergoeding van € 0,19 cent  aan je werkgever of eigen bedrijf declareren.

Bron: Autoweek

Partners

Deutsche-telekom
Keurmerk-rittenregistratie
VZR
Intermax
ikwordzzper
Belastingdienst
Informer
MTC
ZZP-Nederland
Salesforce
Carsys
Outsmart

close
De websites van TrackJack maken gebruik van cookies. Door gebruik te maken van de websites stemt u in met het plaatsen van deze cookies. Meer info Sluit melding