Kies uw taal

Ritregistratiesysteem Laadpaal voor de deur

Wat moet je doen voor een eigen laadpaal?

Geschreven door Melissa

Omdat er elke maand weer  meer elektrische auto’s en PHEV’s op de weg komen, zie je steeds meer  drukbezette, of zelfs overbezette, openbare laadpalen. Een eigen oplaadplek bij je huis is de mooiste oplossing, maar wat komt daar allemaal bij kijken?  Verzekeraar Centraal Beheer, energiemaatschappij Eneco en de ANWB: “vanuit alle hoeken worden laadpalen en abonnementen voor privégebruik aangeboden.”

Heb je beschikking gekregen over een elektrische auto van de zaak, dan ligt het vaak anders. Algemeen directeur Patrick Roozeman van MultiTankcard: “Soms heeft een werkgever afspraken gemaakt met de leasemaatschappij voor wat betreft het plaatsen van laadpalen en welke laadpas daarbij wordt uitgegeven.  En is dat niet het geval, dan is gemak en keuzevrijheid het uitgangspunt. Ik zou een paal kiezen die het mogelijk maakt iedere pas te kunnen koppelen, dus die van de privépersoon of passen van andere vaste gebruikers. Zorg wel dat je goed zicht hebt op het tarief thuis en elders.”

De eerste stap: je eigen meterkast

Ga je zelf een keuze maken? Dan is het verstandig om te beginnen in je eigen meterkast. Je hebt namelijk niets aan een hypermoderne laadpaal als de capaciteit in je elektriciteitsaansluiting niet groot genoeg is.

Voor de aanschaf van een laadpaal is het goed om rekening te houden met zo’n 1.500 euro, maar het plaatsen, aanpassen van de installatie én het eventueel verhogen van de capaciteit van je elektriciteitstoevoer in huis kan flink oplopen. Kosten heb je niet alleen bij het plaatsen van de paal, maar ook jaarlijks vanwege een hoger vastrecht voor de gekozen huisaansluiting. Door alle bijkomstigheden, kan het verstandig zijn om een adviseur om raad te vragen over alle mogelijke gevolgen.

De ontwikkelingen gaan razendsnel

Ga je het wel zelf regelen? Dan is een samenstelmodule zoals je die op de site van Soolutions erg handig. Stap voor stap loodst het programma je naar de juiste laadpaal voor jouw situatie én geeft het een advies voor het aanpassen van de elektrische installatie in huis. CEO Joury de Reuver van Soolutions vertelt: “De keuze voor een laadpaal is heel complex en de ontwikkelingen gaan razendsnel. Auto’s krijgen krachtigere accu’s en er wordt hard gewerkt aan bidirectioneel laden, waarbij de elektrische auto ook meteen een thuisbatterij is waar je huishouden deels op kan draaien. Dat vraagt wellicht ook weer andere laadpalen en aanpassingen in je meterkast.”

De stap naar een elektrische auto kan ook aanleiding zijn om de hele energievoorziening van je huis onder de loep te nemen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan een warmtepomp en zonnepanelen. Een laadpaal kan een belangrijk onderdeel zijn van zo’n plan.

Uitdagingen voor de toekomst

Al deze innovatie brengt ook uitdagingen met zich mee. Het Nederlandse elektriciteitsnet zit aan de toppen van zijn kunnen, terwijl de vraag nog steeds toeneemt. “Het is druk op het net, waardoor er als het ware files ontstaan. We werken keihard aan het vergroten van de capaciteit, daar gaan echt miljarden in zitten. Om je een idee te geven: in een aan te leggen nieuwbouwwijk houden we rekening met een drie tot vier keer hoger elektriciteitsgebruik dan bij een bestaande wijk.” aldus Peter Hofland, woordvoerder van netbeheerder Alliander.

Ritregistratiesysteem voor uw voertuigen

Voordat u een laadpaal voor uw deur heeft staan, bent u dus wel even verder. Wat echter heel snel kan worden geregeld is een sluitende ritregistratie voor uw elektrische (en niet elektrische) auto. Een ritregistratiesysteem wordt op een door u gewenste locatie ingebouwd en registreert vanaf dat moment al uw ritten en locaties. Ideaal als u wilt aantonen dat u niet meer dan 500 kilometer privé hebt gereden of u uw zakelijke kilometers wilt declareren.

Partners

Deutsche-telekom
Keurmerk-rittenregistratie
VZR
Intermax
ikwordzzper
Belastingdienst
Informer
MTC
ZZP-Nederland
Salesforce
Carsys
Outsmart

close
De websites van TrackJack maken gebruik van cookies. Door gebruik te maken van de websites stemt u in met het plaatsen van deze cookies. Meer info Sluit melding