Kies uw taal

bijtelling 2022

Toename in bijtelling voor elektrische auto’s zorgt voor twijfel

Geschreven door Melissa

De overheid stimuleert elektrisch rijden nog onvoldoende, aldus leaserijders in Nederland. Ook zorgt de verhoging van de bijtelling van elektrische voertuigen in 2022 naar 16% bij een hoop leaserijders voor twijfel om de juist zo belangrijke stap te zetten naar de EV. 

ALD Automotive deed onderzoek onder 1000 leaserijders. Hieruit bleek dat het milieu de belangrijkste reden is voor zakelijke rijders om voor de elektrische auto te kiezen (47%). Kostenbesparing (zoals brandstof- of onderhoudskosten) wordt door 35 procent van de bestuurders als reden gegeven. Een nipte meerderheid van de reeds elektrisch rijdende leaserijders  is enthousiast: 56 procent zou bij een volgende wagen weer voor een elektrisch wagen kiezen. 

Stijgende bijtelling in 2022

De verhoogde bijtelling van 16 procent die in 2022 gaat gelden, helpt leaserijders die nu nog fossiel rijden duidelijk minder om de overstap naar elektrisch rijden te maken. Maar 18 procent van de leaserijders in het onderzoek vindt deze nieuwe bijtelling nog een stimulans om een EV boven een ‘gewone’ leaseauto te kiezen. Ook onder de leaserijders die al elektrisch rijden, is de nieuwe bijtelling een struikelblok. Wel 21 procent van de huidige EV rijders geeft aan vanwege deze hogere bijtelling juist weer terug te gaan naar een wagen die rijdt op fossiele brandstof en nog 23 procent weet het om deze reden nog niet.

Elektrisch rijden stimuleren

Hoewel meer dan de helft van de EV-rijders graag weer de keuze maakt voor een elektrische auto, vinden leaserijders dat elektrisch rijden nog verder gestimuleerd zou moeten worden. Bijna de helft (47 procent) vindt dat de aanschaf of lease van een elektrische auto voor zakelijk gebruik financieel onvoldoende gestimuleerd wordt. 

 “De verhoging van bijtelling komt te vroeg. Iedereen ziet het aanbod betaalbare elektrische auto’s toenemen, maar de overheid trekt wel heel snel terug. We zien nog steeds ‘laadstress’ door tekorten aan laadpunten en achterblijvende netwerkcapaciteit. De verbeterde actieradius kan dit negatieve sentiment verzachten, maar wel op voorwaarde van financiële stimulans van de overheid.” aldus Jeroen Kruisweg, algemeen directeur ALD Automotive.

Bijtelling 2022

De bijtelling is ieder jaar een terugkerend  onderwerp van gesprek. De bijtelling van 2022  kent weer een stijging voor de elektrische auto, maar voor voertuigen met fossiele brandstoffen verandert er niets.  Die blijft netjes op 22% zitten. De 16% bijtelling voor de EV  geldt overigens allee over de eerste €35.000 van de catalogusprijs. Alles hierboven wordt alsnog met 22% belast.

Bron: Automobiel Management

Partners

Deutsche-telekom
Keurmerk-rittenregistratie
VZR
Intermax
ikwordzzper
Belastingdienst
Informer
MTC
ZZP-Nederland
Salesforce
Carsys
Outsmart

close
De websites van TrackJack maken gebruik van cookies. Door gebruik te maken van de websites stemt u in met het plaatsen van deze cookies. Meer info Sluit melding