Bestel nu » of Offerte aanvragen »
010 8200 190

Kies uw taal

Subsidie bijtelling elektrische auto 2022

Ik wil subsidie voor mijn elektrische auto. Maar hoe?

Geschreven door Michelle

Veel elektrische auto’s worden zakelijk gereden. In de vorm van een lease contract bijvoorbeeld. Maar om aankoop van het elektrische wagenpark ook onder ‘gewone’ burgers te stimuleren is er een subsidie beschikbaar. Maar hoe werkt dat nou precies? We leggen het haarfijn uit.

Voor nieuwe en gebruikte EV’s is de Subsidie Elektrische Personenauto’s Particulieren (of SEPP ) in het leven geroepen. Deze subsidie is er al anderhalf jaar en is nog van toepassing tot 1 juli 2025. Tegen die tijd sta je er helemaal zelf voor.
Maar let op, er is per jaar een pot geld beschikbaar die best snel op kan gaan. Zorg dus dat je er op tijd bij bent.

Hoe hoog is de subsidie  voor elektrische auto’s

Laten we beginnen met de cijfers.  Voor een nieuwe auto krijg je 3.350 euro subsidie. Als je voor een gebruikte elektrische auto kiest, dan ontvang je 2.000 euro retour van de overheid. En zelfs als je een private-leaseauto hebt kan dat in meerdere maandtermijnen worden verrekend. Lekker.
Maar zoals eerder aangegeven is er een maximum budget voor 2022. Voor nieuwe auto’s wordt 71 miljoen euro beschikbaar gesteld en voor gebruikte auto’s is dat 20,4 miljoen euro.  In totaal dus wel goed voor 30.000 auto’s, maar houd er rekening mee dat mensen zitten te azen op die subsidie.


Welke spelregels zijn er ?

Wil jij subsidie voor je elektrische auto? Dan moet je voldoen aan onderstaande regels.

  • De EV moet een 100% elektrische personenauto zijn met een actieradius van minstens 120 kilometer.
  • De catalogusprijs zoals geregistreerd  bij de RDW moet tussen de € 12.000 en € 45.000 liggen.
  • De auto is als elektrische personenauto geproduceerd en mag niet zijn omgebouwd tot elektrische auto.
  • De auto moet  op of na 1 januari 2022 een eerste toelating (registratie) hebben bij de RDW. Let hier zeker bij private lease op, omdat sommige leasebedrijven een voorregistratie hebben gedaan. Voor die wagens wordt dus geen subsidie beschikbaar gesteld.

En dan: Hoe vraag je die subsidie aan?

Het aanvragen van de subsidie doe je zelf. Dit doe je via de  RVO website waar je je DigiD nodig hebt. En zoals gezegd moet je hier te lang mee wachten, want het kan hard gaan. In 2021 was de pot voor nieuwe auto’s al na een goede 5 maanden op. Voor tweedehands EV’s was dit bijna 8 maanden.

 

Elektrisch rijden zorgt voor lagere bijtelling in 2022

Naast een mooie subsidie die je  nu ontvangt, is bijtelling in 2022 voor elektrische auto’s ook een stuk interessanter. Dat is namelijk maar 16% op de eerste €35.000  van de cataloguswaarde van je auto. Alles daarboven komt uit op het normale bijtellingstarief van 22%. En dat merk je. Wilt u ook groener rijden maar zonder EV? Denk dan eens aan Green Driving, waarmee u inzichtelijk maakt hoe uw rijgedrag is en kunt u hier op verbeteren!

 

Bron: Autoweek

Partners

Keurmerk-rittenregistratie
VZR
ZZP-Nederland
Salesforce
Outsmart
Belastingdienst
Informer
MTC
Deutsche-telekom
Intermax
Carsys
ikwordzzper
Gereedschapsbeheer
OnderhoudNL
NOA
Carwise

close
De websites van TrackJack maken gebruik van cookies. Door gebruik te maken van de websites stemt u in met het plaatsen van deze cookies. Meer info Sluit melding