Bestel nu » of Offerte aanvragen »
010 8200 190

Kies uw taal

CO2 uitstoot gpstracker green driving

CO2-uitstoot verlagen bij meer dan 100 werknemers

Geschreven door Michelle

Heeft uw bedrijf meer dan 100 werknemers? Dan moet u ieder jaar gaan rapporteren over de CO₂-uitstoot van het zakelijke verkeer en woon-werkverkeer van uw medewerkers. Is deze uitstoot hoger dan de maximumnorm, dan heeft u 4 jaar de tijd om maatregelen te nemen om de CO₂-uitstoot te verlagen.  

De nieuwe regel houdt in dat dergelijke grote bedrijven  moeten bijhouden hoe een werknemer reist. Is dat met het OV, fiets of auto? En wat is de CO₂ uitstoot van de auto waar de werknemer in rijdt?
Het klinkt allemaal als een hele hoop papierwerk. Maar is dat wel zo?

Wat is de regeling precies?

 De afspraak komt voor uit het Klimaatakkoord van 2019, waarin maatregelen werden bepaald om de CO₂-uitstoot in Nederland te verminderen. Woon-werkverkeer én zakelijke ritten zijn namelijk verantwoordelijk voor bijna 50 procent van alle mobiliteitsuitstoot in Nederland. Voordat thuiswerken normaal werd, stootte zakelijk rijdend Nederland n 2019 35 miljoen ton CO₂ uit. Dat was bijna 20% van de gehele uitstoot in Nederland!

Voor de eerste paar jaar worden bedrijven enkel gevraagd om de CO₂-uitstoot te meten. Vanaf 2026 wil het kabinet vervolgens een norm voor CO₂-uitstoot opleggen voor zakelijke ritten. Dit zou namelijk moeten zorgen dat er meer wordt gekozen voor de trein, bus, fiets én meer elektrische auto’s.  

De regeling heeft in eerste instantie overigens betrekking op circa zevenduizend bedrijven in Nederland. 

Bedrijven nog niet verantwoordelijk

Directeur van Anders Reizen Hugo Houppermans is van mening dat bedrijven nog niet goed genoeg zijn voorbereid. ‘Veel werkgevers voelen zich nog niet verantwoordelijk voor het bijhouden en terugdringen van de verkeersemissies van werknemers, maar toch ligt daar voor hen een belangrijke rol’.

Houppermans staat aan het hoofd van een samenwerking van zeventig grote werkgevers  die al een duurzaam mobiliteitsbeleid voeren. Hij is van mening dat het voor werkgevers wel haalbaar is om in kaart te brengen hoe een werknemer voor zijn werk reist en hoeveel uitstoot dat veroorzaakt. Een organisatie als Vastgoed Service doet dit namelijk al  enige tijd

 

CO₂ uitstoot meten met Green Driving

Het is duidelijk dat bedrijven de daadwerkelijk gemaakte reizen van werknemers moeten gaan bijhouden om inzicht te geven in de CO₂ uitstoot. Een GPS tracker van TrackJack voorzien van Green Driving maakt dat direct mogelijk. Afhankelijk van het voertuig dat u rijdt en het aantal gereden kilometers, wordt eenvoudig inzichtelijk gemaakt wat de uitstoot precies is.

Wanneer gaat dit in?

Eigenlijk had de regeling al op 1 januari 2022 in moeten gaan. Maar de nieuwe regering heeft er nog niet mee kunnen instemmen, door de lange formatietijd.  Om het nieuwe aangescherpte klimaatdoel van 60% minder broeikasgassen in 2030 te halen is veel CO₂-reductie nodig, en zal er naar verwachting alsnog snel akkoord op komen.  De Wijziging Besluit activiteiten leefomgeving (Bal) en het Omgevingsbesluit in verband met het beperken van emissies van kooldioxide door verkeer gaat naar verwachting in op 1 januari 2023.


Bron: Financieel Dagblad

Partners

Keurmerk-rittenregistratie
VZR
ZZP-Nederland
Salesforce
Outsmart
Belastingdienst
Informer
MTC
Deutsche-telekom
Intermax
Carsys
ikwordzzper
Gereedschapsbeheer
OnderhoudNL
NOA
Carwise

close
De websites van TrackJack maken gebruik van cookies. Door gebruik te maken van de websites stemt u in met het plaatsen van deze cookies. Meer info Sluit melding