Kies uw taal

bijtelling elektrische auto 2022

600 miljoen extra voor subsidie elektrische auto

Prinsjesdag 2021 is alweer voorbij. En ook al is er niet heel veel verrassends gebeurd, graag zetten we de  grootste   wijzigingen  voor de (zakelijke) rijder toch even op een rijtje.

1. Verhoging bijtelling voor elektrische auto

Het bijtellingspercentage gaat van 12% naar 16%, zoals al eerder bekend werd gemaakt. De bijtelling voor auto’s met fossiele brandstoffen blijft gewoon 22%.

2. Verlaging catalogusprijs cap

De catalogusprijs waarover de korting op het bijtellingspercentage voor EV’s geldt (de zogeheten Cap), wordt verlaagd. In 2022 komt dit te liggen op  € 35.000, waar dit in 2021 nog € 40.000 was. Al met al wordt zakelijk elektrisch rijden iets duurder.

3. Subsidie voor elektrische auto

Het demissionaire kabinet trekt volgend jaar 600 miljoen euro extra uit om de hogere kosten voor het stimuleren van elektrisch rijden op te vangen. Ook worden de subsidiebudgetten voor emissievrije bestelauto’s en personenauto’s verhoogd.

Tot en met 2025 worden er naar verwachting circa 77.000 emissievrije personenauto’s meer verkocht dan verwacht in het Klimaatakkoord. De schatting is dat dit circa  572 miljoen euro meer gaat kosten dan ten tijde van het Klimaatakkoord was voorzien. Daarom gaat de ‘cap’ met ingang van 1 januari 2022 in twee stappen omlaag. ‘Door het verlagen van de cap wordt de vraag in de zakelijke markt meer gestuurd naar goedkopere emissievrije automodellen uit de lagere marktsegmenten. Dit verbetert de aansluiting op de (particuliere) tweedehands markt,’ staat in de Miljoenennota.

Voorkomen van bijtelling met een ritregistratiesysteem

Wilt u wel elektrisch rijden maar geen bijtelling betalen? Zorg er dan voor dat u niet meer dan 500 privé kilometers maakt met uw EV (of brandstofauto).  Aan de hand van ons ritregistratiesysteem worden automatisch al uw ritten geregistreerd, past u makkelijk het karakter van de ritten aan en levert u een Belastingdienst-goedgekeurd-bestand aan.

close
All TrackJack websites use cookies. By using these websites, you agree to our use of cookies. More information Close notification