
Minder zakelijke kilometers en kleinere wagenparken?
De 20 grootste werkgevers van ons land denken dat hun leasewagenpark de komende jaren verder krimpt en het aantal zakelijke kilometers structureel zal dalen. Dat meldde Fleet & Mobility afgelopen week, na onderzoek van Nieuwsuur bij 23 van de grootste werkgevers van Nederland.
Zakelijke ritten en thuiswerken
De ondervraagde werkgevers verwachten dat het vele thuiswerken en minder gereden zakelijke kilometers zullen gaan leiden tot kleinere wagenparken. Grote werkgevers zoals KPN, ABN Amro, de Volksbank en Achmea gaan er vanuit dat het aantal medewerkers dat recht heeft op een leaseauto zal afnemen in de komende jaren.
Verzekeraar NN Group maakte voor de coronacrisis begon nog gemiddeld 32.000 zakelijke kilometers per jaar en denkt ‘na’ corona op zo’n 20.000 km per jaar uit te gaan komen. Het telecom concern KPN heeft zo’n 3.000 leaseauto’s die jaarlijks gemiddeld 53.000 km reden. KPN denkt dat dit met ongeveer een derde minder zal worden.
Maar klopt het wel?
Het is nogal een voorspelling voor het wagenpark. Daarom dook TrackJack in de data van haar rittenregistratie vanaf 2018. Zo deden we dit al eerder voor ons artikel in Automobiel Management, waarin we zagen dat er tussen januari 2020 en februari 2021 een afname van 25% was van het aantal zakelijke kilometers. Maar hoe staat het er inmiddels voor? En wat is de trend van de afgelopen 3 jaar?
Het aantal geregistreerde ritten
Het aantal geregistreerde ritten over de afgelopen 39 maanden laat een flinke stijging zien tot oktober 2019. Daarna neemt het af, met het dieptepunt in maart 2020. De eerste lockdown. Maar het is ook te zien dat er na de tweede lockdown begin 2021 weer een stijgende lijn is ingezet. Daarbij is het de moeite waard om te melden dat het niveau zelfs niet meer onder het aantal ritten van 2018 is gekomen.
De gemiddelde afstand van zakelijke ritten
Daarnaast is de gemiddelde afstand van zakelijke ritten ook alweer boven het niveau van 2018. Dat corona hier begin 2020 een grote invloed op heeft gehad is duidelijk, maar het herstel is overduidelijk.
Dus ondanks dat 25 van de grootste bedrijven in Nederland verwachten dat het aantal gereden kilometers zal gaan dalen, en het aantal ritten ook minder zal worden, is de data het er tot zover nog niet mee eens.
Zakelijke kilometers maar geen bijtelling betalen
Wat interessant wordt om in de gaten te houden, is het aantal bestuurders dat een zakelijke auto krijgt en ervoor kiest om geen bijtelling te betalen, en dus enkel zakelijke ritten maakt. Bezitters van een auto van de zaak kunnen ervoor kiezen om niet bij te tellen. Rijdt u minder dan 500 kilometer privé per jaar, toon dit dan netjes aan met de ritregistratie van uw voertuig, en het kost u verder niets.
Met een ritregistratiesysteem zoals de PRO Fiscaal 2 (voorzien van het Keurmerk RitRegistratieSystemen) heeft u een sluitende rittenregistratie die fiscus proof is.
Bron: Fleet Mobility