Kies uw taal

Waarom bijtelling niet eerlijk is

Nederland telt 1,3 miljoen zakelijke rijders. Zij beschikken over een auto van de zaak en betalen daar bijtelling over of houden een rittenregistratie bij. Vereniging Zakelijke Rijders (VZR) komt op voor de belangen van alle zakelijke rijders en is van mening dat het huidige bijtellingssysteem niet eerlijk is.

Teveel bijtelling

De gemiddelde zakelijke rijder rijdt 34.000 km per jaar. Hiervan is 17.000 km woon-werkverkeer, 12.000 km privé en 5.000 km voor zakelijke afspraken. Uit rekenkundige modellen van VZR met waarden als netto bijtelling en brandstofverbruik, blijkt dat er bij een auto van €35.000,- voor 44.000 km aan bijtelling wordt betaald, terwijl er dus gemiddeld maar 12.000 km privé wordt gereden. In verhouding met de bijtelling van 22 procent is dat volgens VZR niet eerlijk en betalen we teveel aan bijtelling. Vandaar dat er een pilot is gestart voor variabele bijtelling.

Variabele bijtelling

Bij de variabele bijtelling wordt er betaald naar gebruik. Het is de bedoeling dat je kritischer kijkt naar je eigen privékilometers en bewust wordt van de keuze. Het privé rijden in de auto van de zaak wordt hierdoor eerlijker. Bij weinig privégebruik geldt een lage bijtelling; bij veel privégebruik staat er een hogere bijtelling tegenover. De pilot variabele bijtelling is onderdeel van het Deltaplan 2030 en heeft als doel te onderzoeken of werknemers met een auto van de zaak bij zakelijke ritten kiezen voor andere vervoersmiddelen als zij daartoe fiscaal gestimuleerd worden. De pilot gaat 1 augustus 2020 van start.

Rittenregistratie

Liever helemaal geen bijtelling betalen? Met een rittenregistratiesysteem in de auto worden alle ritten automatisch bijgehouden. U ondertekent een ‘Verklaring geen privégebruik auto’ en kunt met de rittenregistratie aantonen dat er jaarlijks niet meer dan 500 km privé met de auto van de zaak is gereden. Zo bespaart u tot honderden euro’s per jaar.

Partners

Deutsche-telekom
Keurmerk-rittenregistratie
VZR
Intermax
ikwordzzper
Belastingdienst
Informer
MTC
ZZP-Nederland
Salesforce
Carsys
Outsmart

close
De websites van TrackJack maken gebruik van cookies. Door gebruik te maken van de websites stemt u in met het plaatsen van deze cookies. Meer info Sluit melding