Beschikt u over een auto van de zaak? Dan dient u bijtelling te betalen over de cataloguswaarde van het voertuig. Wilt u geen bijtelling betalen, dan kunt u met een ‘Verklaring geen privégebruik auto’ bewijzen dat u op jaarbasis niet meer dan 500 kilometer privé rijdt met de auto van de zaak. Daarnaast dient u een sluitende kilometerregistratie bij te houden die als bewijsmateriaal dient. Sinds de bijtelling voor het privégebruik bij een auto van de zaak is opgenomen in de loonbelasting, zijn de werknemer, de werkgever en administrateur betrokken bij deze maatregel. Het lijkt erop dat met een ‘Verklaring geen privégebruik auto’ de kou uit de lucht is, maar toch zijn er nog voldoende manieren waarbij u als werkgever toch betrokken kunt raken bij onvolkomenheden.
Toenemende controle Belastingdienst
De laatste jaren controleert de Belastingdienst met toenemende mate het gebruik van de auto van de zaak. Dit gebeurt op verschillende manieren. Ten eerste door mobiele controleteams die kentekens noteren bij privébestemmingen zoals pretparken en de Ikea. Dit heeft er intussen al voor gezorgd dat heel wat bestuurders van een auto van de zaak tegen de lamp zijn gelopen. Daarnaast maakt de Belastingdienst tegenwoordig ook gebruik van gegevens van de politie. Dus mocht een auto van de zaak worden geflitst voor een snelheidsovertreding, dan wordt het tijdstip, de datum en het kenteken vastgelegd. Deze gegevens kunnen mede worden gebruikt bij de controle van de kilometerregistratie. Ditzelfde geldt voor de kilometerstanden die worden ingevoerd bij een bezoek aan de garage.
Wat betekent dit voor de werkgever?
Al deze controles vergroten de pakkans van leaserijders die zonder bijtelling toch privé met hun auto rijden. En dat betekent niet alleen voor de bestuurders dat zij extra zorgvuldig met het gebruik van de auto van de zaak moeten omgaan. Ook voor de werkgever kan dit gevolgen hebben. De ‘Verklaring geen privégebruik auto’ beschermt weliswaar in eerste instantie de werkgever tegen een werknemer die toch privé meer dan vijfhonderd kilometers op jaarbasis gebruik maakt van de auto van de zaak zonder hiervoor een bijtelling op te geven.
Dit is echter niet in alle gevallen zo. Wanneer de werkgever namelijk wist of behoorde te weten dat zijn werknemer meer dan vijfhonderd kilometer privé in zijn auto reed zonder bijtelling, dan kan de Belastingdienst ook bij de werkgever aankloppen en daarmee vervalt de bescherming van de verklaring. Dit komt voor wanneer de werkgever weet dat de werknemer met de auto van de zaak op vakantie gaat en daarvoor winterbanden op de auto laat plaatsen. Of als hij samen met de werkgever privé op stap gaat met de auto van de zaak. Zo ook in het geval van verkeersboetes tijdens privégebruik die binnenkomen bij de werkgever.