Kies uw taal

Kentekenparkeren is ‘rechtvaardige’ inbreuk op privacy

Kentekenparkeren wordt tegenwoordig in zowel grote als kleine steden gebruikt. Het systeem – waarbij de parkeerder via de parkeerautomaat of mobiele telefoon het kenteken van de auto invult en zo parkeergeld betaalt – is echter een inbreuk op de privacy. De Hoge Raad heeft geoordeeld dat kentekenparkeren in strijd is met het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM).

Gegevens worden bewaard

Kentekenparkeren is ingevoerd om betaald parkeren eenvoudiger te maken, zowel voor het controleren als het bekeuren. Gemeentes hebben scanauto’s rondrijden die alle kentekens scant van geparkeerde auto’s. De kentekens worden vervolgens vergeleken met de kentekens die zijn aangemeld voor betaald parkeren. Heeft u betaald? Dan worden de gegevens binnen 48 uur verwijderd uit het archief en is het niet meer mogelijk om te zien waar u geparkeerd heeft. Maar als u niet betaald heeft, krijgt u uiteraard een parkeerbon en is de gemeente wettelijk verplicht om de gegevens zeven jaar in de landelijke database op te slaan.

“Kentekenparkeren mag niet”

Bas Filippini, voorzitter van de stichting Privacy First, vond dat kentekenparkeren in strijd is met het EVRM en een inbreuk is op de privacy. In een rechtszaak uit 2015 parkeerde een bestuurder zijn auto in Amsterdam zonder te betalen voor het kaartje. Nadat deze persoon een boete ontving en die niet betaalde, stapten de bestuurder en de gemeente naar de rechter. Het verweer van de bestuurder: Kentekenparkeren mag niet, zie het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens.

Oordeel rechtbank

De Amsterdamse rechtbank was het hier niet mee eens. Maar in hoger beroep vonden de rechters dat kentekenparkeren inderdaad een inbreuk op de privacy is. Echter heeft de gemeente volgens de Hoge Raad niets gedaan dat illegaal is. In het EVRM staan ‘uitzonderingssituaties’, waaronder het economisch welzijn van het land. De rechter oordeelde op vrijdag 10 april 2020 dat het heffen van parkeerbelasting daaronder valt en dus leeft het kentekenparkeren gewoon voort.

Privacygevoelig

Net als dat kentekenparkeren privacygevoelig is, geldt dat eveneens voor vooraf geïnstalleerde systemen in auto’s. In maart 2020 werd bekend gemaakt dat autofabrikanten steeds meer weten van bestuurders, bijvoorbeeld waar u bent geweest en op welk tijdstip dit was. Bestuurders weten vaak niet dat de autofabrikant hier toegang toe heeft. Het is beter om te kiezen voor een extern rittenregistratiesysteem waarbij uw privacy volledig gewaarborgd blijft.

Partners

Deutsche-telekom
Keurmerk-rittenregistratie
VZR
Intermax
ikwordzzper
Belastingdienst
Informer
MTC
ZZP-Nederland

close
De websites van TrackJack maken gebruik van cookies. Door gebruik te maken van de websites stemt u in met het plaatsen van deze cookies. Meer info Sluit melding