Kies uw taal

Wat u nog niet wist van de elektrische auto

Dat een elektrische auto een laadpaal nodig heeft om op te laden weet iedereen. Net als dat een Tesla momenteel de populairste elektrische auto is en dat elektrische auto’s onder andere aantrekkelijk zijn vanwege het fiscale voordeel op de bijtelling. Maar weet u ook hoeveel het laden kost? En dat u een elektrische auto absoluut niet moet slepen? In dit artikel beschrijven we de belangrijkste vragen en antwoorden die u waarschijnlijk nog niet wist.

Hoeveel kost het laden?

We kunnen hierin onderscheid maken in drie verschillende manieren van laden. Thuis laden, via een openbare laadpaal of met snelladen.

  1. Thuis laden is het voordeligst en kost gemiddeld € 0,039 per kilometer. Ter vergelijking: een redelijk zuinige benzineauto kost bij een literprijs van € 1,67 ongeveer € 0,10 per kilometer. Door de huidige olieprijsoorlog betaalt u ongeveer € 0,09 per kilometer.
  2. Als u gebruik maakt van een openbare laadpaal, bent u doorgaans net iets duurder uit. De aanbieder wil immers ook winst maken en moet voorzien in de kosten voor aanleg en onderhoud. Hierdoor liggen de tarieven uiteen tussen de vijf en negen eurocent per kilometer.
  3. Snelladen is zoals het woord al doet verwachten snel, maar ook duur. Dit kost gemiddeld tussen de € 0,08 en € 0,010 per kilometer. Bij sommige aanbieders kunt u een vast bedrag per maand betalen en in ruil daarvoor krijgt u korting op snelladen.

Wat voor onderhoud heb ik aan een elektrische auto?

Een elektrische auto heeft minder onderdelen dan een brandstofauto. Geen aggregaat voorin, geen versnellingsbak, oliefilters, distributieriemen, versleten koppelingsplaten etc. Toch heeft u voldoende onderhoud aan een elektrische auto. Zo moet het onderstel wel onderhouden worden en ondanks dat de remschijven minder gebruikt worden, kunnen deze gaan roesten en moeten die ook vervangen worden. Ook de banden zijn een aandachtspunt vanwege het acceleratievermogen.

Waarom kun je geen caravan trekken met een elektrische auto?

De meeste elektrische auto’s hebben geen trekhaak. Hier zijn twee redenen voor:

  1. Veiligheid
    Er is een risico dat de batterij van de auto beschadigt wanneer er een caravan voortgetrokken wordt. Voordat de trekhaak op alle elektrische auto’s gemonteerd wordt, moeten alle risico’s ingeperkt worden.
  2. Batterij heeft niet genoeg kracht
    De meeste elektrische auto’s beschikken over een batterij die niet krachtig genoeg is om een zware caravan te trekken.

Hoe schoon is een elektrische auto?

Een elektrische auto stoot geen CO2 of schadelijke stoffen uit tijdens het rijden, maar bij de productie van elektriciteit gebeurt dat wel. Voor het produceren van accu’s en elektromotoren ontstaat er meer CO2-uitstoot dan bij de productie van een auto met conventionele techniek. Naarmate er meer kilometers gereden worden met de auto, is de elektrische auto schoner dan een brandstofauto. Uit een nieuwe studie vanuit de Europese milieuorganisatie Transport & Environment blijkt dat nieuwe elektrische auto’s gemiddeld drie keer minder CO2 uitstoten dan  vergelijkbare benzine- en dieselauto’s.

Mag ik een elektrische auto slepen?

Nee, vaak niet. De elektromotor is in de meeste gevallen via tandwielen rechtstreeks verbonden met de wielen. Aangezien een elektrische auto geen koppeling heeft om hem ‘in z’n vrij te zetten’, draait tijdens het slepen de hele aandrijflijn mee, wat kan zorgen voor schade. Dient de auto toch (weg)gesleept te worden, is het raadzaam het instructieboek te checken voor aanwijzingen.

Partners

Deutsche-telekom
Keurmerk-rittenregistratie
VZR
Intermax
ikwordzzper
Belastingdienst
Informer
MTC
ZZP-Nederland

close
De websites van TrackJack maken gebruik van cookies. Door gebruik te maken van de websites stemt u in met het plaatsen van deze cookies. Meer info Sluit melding