Kies uw taal

Maximumsnelheid naar 100 km per uur

De Duitsers zullen ons waarschijnlijk uitlachen. Waar je in het land van de onbegrensde snelheden nog zonder limiet over 70 procent van de snelwegen kunt scheuren, geldt in Nederland binnenkort de maximumsnelheid van 100 km per uur. Vanaf 16 maart wordt de nieuwe maximumsnelheid op snelwegen ingevoerd om de stikstofuitstoot tegen te gaan. Er worden 4.000 nieuwe snelheidsborden langs de weg geplaatst. De kosten hiervoor bedragen tussen de 7 en 8 miljoen euro, meldt Rijkswaterstaat.

Korte termijn maatregel

Eerder werd bekend gemaakt dat het kabinet de ingrijpende maatregel invoert om de stikstofuitstoot te verlagen. Op deze manier moet er meer ruimte ontstaan voor o.a. bouwprojecten. Eén van die maatregelen op korte termijn is het invoeren van de maximumsnelheid van 100 km per uur op alle snelwegen tussen 06:00 en 19:00 uur.

Oude auto zondebok

Met name auto’s van 15 jaar en ouder zijn  verantwoordelijke voor de stikstofuitstoot in het verkeer. In Nederland rijden 1,2 miljoen auto’s van 15 jaar en ouder. Gezamenlijk zorgen zij voor 35 procent van de totale stikstofuitstoot in het verkeer. Een dieselauto uit 1999 stoot tot zes keer meer diesel uit dan een moderne dieselauto. En in vergelijking met een moderne benzineauto is de uitstoot van een oude dieselauto zelfs tien keer zo hoog. In tegenstelling tot benzine- en dieselauto’s heeft een elektrische auto geen uitlaat waar schadelijke afvalstoffen uitkomen. Het kabinet stimuleert ‘schoon rijden’ en wil dat er in 2050 alleen nog maar schone auto’s rijden in Nederland. Daarom wordt het rijden van elektrische auto’s gestimuleerd door middel van een lagere bijtelling en andere belastingvoordelen.

4.000 borden

Rijkswaterstaat heeft een lang weekend nodig om 4.000 nieuwe borden langs de snelweg te plaatsen. Donderdagavond 12 maart worden de eerste borden geplaatst en naar verwachting wordt het laatste bord net voor de ochtendspits op maandag 16 maart geplaatst. Mocht het niet lukken om alles in één weekend te doen – bijvoorbeeld door slecht weer – wordt de snelheidsverlaging uitgesteld tot 30 maart.

Lang weekend

Het is van belang dat alle borden binnen één weekend geplaatst worden. “Als je het op de ene plek op vrijdag doet en de andere op maandag, roept dat vragen op bij automobilisten. Dit schept helderheid voor iedereen”, zegt hoogleraar verkeerspsychologie en mobiliteitsonderhoud Dick de Waard. De Waard verwacht dat de maximumsnelheid van 100 km per uur ervoor zorgt dat het verkeer gelijkmatiger doorstroomt, dat het in- en uitvoegen gemakkelijker gaat en dat alles veiliger wordt. De Waard twijfelt wel over het effect van de maximumsnelheid op de stikstofuitstoot: “Het is een halfslachtige maatregel, omdat de verlaging alleen overdag geldt en niet ‘s nachts. Als het kabinet echt de uitstoot van stikstof wil reduceren, dan is dat ‘s nacht niet anders dan overdag. Dan moet je consistent zijn en de hele dag een maximumsnelheid van 100 aanhouden.”

Partners

Deutsche-telekom
Keurmerk-rittenregistratie
VZR
Intermax
ikwordzzper
Belastingdienst
Informer
MTC
ZZP-Nederland
Salesforce
Carsys
Outsmart

close
De websites van TrackJack maken gebruik van cookies. Door gebruik te maken van de websites stemt u in met het plaatsen van deze cookies. Meer info Sluit melding