Kies uw taal

Stikstofprobleem? ”Verlaag de maximumsnelheid”

Stikstofprobleem? ”Verlaag de maximumsnelheid”

Het kan u bijna niet ontgaan zijn: al het nieuws rondom de stikstofuitstoot, de duizenden bouwprojecten die stilliggen en de honderden boeren die met de trekkers de snelweg op zijn gegaan. We kunnen momenteel wel spreken van een ‘stikstofprobleem’. Volgens Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, Carola Schouten, is het verlagen van de maximumsnelheid op snelwegen een oplossing om het stikstofprobleem tegen te gaan. Vereniging Zakelijke Rijders (VZR) is tegen dit standpunt.

 

Vrachtverkeer

Het stikstofprobleem wordt voor een klein deel veroorzaakt door het wegverkeer, voornamelijk doordat er stikstofoxide vrijkomt bij de verbranding van diesel. In 2017 heeft het wegverkeer een aandeel in het stikstofprobleem van 6,5 procent. In 2018 is dit gedaald naar 6,1 procent. Deze reductie is te verklaren door de export van veel oude dieselauto’s en wagenparken die steeds schoner worden. Vrachtwagens daarentegen zijn een van de grootste uitstoters van diesel. Voor vrachtwagens geldt een andere maximumsnelheid, waardoor de verlaging van de maximumsnelheid geen effect heeft op het vrachtverkeer.

 

Harmonisering snelwegstandaard

De maximumsnelheid op de Nederlandse wegen is 130 km/h. ”Maar zeker niet iedereen rijdt ook 130 km/h. Het is namelijk een maximumsnelheid en geen adviessnelheid. ”Een verlaging van de maximumsnelheid heeft daarom maar een zeer beperkt effect. Het treft enkele automobilisten en niet eens het vrachtverkeer. ”Nederland is meer gebaat bij een harmonisering van de snelwegstandaard naar 130 km/h in plaats van allerlei snelheidsaanpassingen die de aandacht van de weg afleiden én de voortdurende snelheidsaanpassingen komt de stikstofoxide-uitstoot niet ten goede”, aldus Jan van Delft, voorzitter van VZR.  Ook het woon-werkverkeer   zal bij een harmonisering van de snelwegstandaard te maken krijgen  met  minder drukte op  de wegen.

Partners

Deutsche-telekom
Keurmerk-rittenregistratie
VZR
Intermax
ikwordzzper
Belastingdienst
Informer
MTC
ZZP-Nederland

close
De websites van TrackJack maken gebruik van cookies. Door gebruik te maken van de websites stemt u in met het plaatsen van deze cookies. Meer info Sluit melding