Kies uw taal

Voertuigcriminaliteit stijgt voor het eerst sinds jaren

Uit cijfers van het Landelijk Informatiecentrum Voertuigcriminaliteit (LIV) blijkt dat er voor het eerst in jaren een toename is in het aantal gestolen motorvoertuigen. In 2019 werden er 23.636 voertuigen gestolen, een toename met 2,2 procent ten opzichte van de 23.127 voertuigen in 2018. Voornamelijk de diefstal van bromfietsen en scooters is in trek en steeg met 6,5 procent. Het terugvindpercentage stijgt echter wel door het gebruik van GPS trackers.

Personenauto’s

Het aantal gestolen personenauto’s is in 2019 licht gedaald met 2,1 procent. Oudere personenauto’s en lichte bedrijfswagens werden minder gestolen. Nieuwere personenauto’s (0 tot 3 jaar oud), zware bedrijfswagens en bromfietsen en scooters stijgen licht tot fors. Personenauto’s die twee jaar oud zijn worden het meest gestolen (633 auto’s). Volkswagen is met de Polo en de Golf het merk waarvan de meeste auto’s worden gestolen. Ook de Audi A1, Toyota Aygo en Fiat 500 zijn populair bij het dievengilde.

Ondergrens bereikt

Worden bromfiets- en scooterdiefstallen niet meegeteld, dan daalt het aantal motorvoertuigdiefstallen met 3 procent ten opzichte van 2018. “De sterke daling van voertuigdiefstallen van de afgelopen jaren is voorbij en we lijken de ondergrens te hebben bereikt. Reden voldoende om de aanpak niet te laten verslappen en vol in te blijven zetten op preventie en samenwerking bij de opsporing” aldus Hendrik Steller, Manager van het LIV.

Teruggevonden voertuigen

Het percentage voertuigen dat wordt teruggevonden is in alle categorieën gestegen. Dit komt onder andere door een stijging van het aantal GPS trackers in auto’s, motors, scooters en caravans. Niet alleen nieuwere, maar ook oudere voertuigen worden steeds vaker voorzien van een GPS tracker in het voertuig.

Totaaloverzicht

In onderstaande tabel zijn de diefstalcijfers van 2018 en 2019 naast elkaar gezet. Opvallend is dat de stijging in het totaal gestolen voertuigen voornamelijk komt door het aantal gestolen bromfietsen en scooters.

 

 

2018

2019

Personenvoertuigen

7.261

7.107

Bromfietsen en scooters

12.084

12.929

Motoren

1.602

1.579

Bedrijfsvoertuigen licht

1.479

1.330

Bedrijfsvoertuigen zwaar

43

62

Aanhangers

483

473

Opleggers

89

87

Caravans

86

69

Partners

Deutsche-telekom
Keurmerk-rittenregistratie
VZR
Intermax
ikwordzzper
Belastingdienst
Informer
MTC
ZZP-Nederland
Salesforce
Carsys
Outsmart

close
De websites van TrackJack maken gebruik van cookies. Door gebruik te maken van de websites stemt u in met het plaatsen van deze cookies. Meer info Sluit melding