Kies uw taal

Laadpalentekort

Dreiging laadpalentekort

Het aantal elektrische voertuigen is de afgelopen jaren flink gestegen. Op 1 januari 2020 waren er 203.636 elektrische auto’s in Nederland. Naar verwachting neemt dit de komende jaren alleen nog maar toe en dus dreigt er snel een tekort aan laadpalen.

Vraag naar laadpalen

Experts op het gebied van infrastructuur en voertuigen maken zich zorgen over de groei van het aantal laadpalen. Met het huidige verkoopniveau van elektrische auto’s zouden er 120 laadpalen per dag geplaatst moeten worden. Dat aantal ligt op slechts 23 per dag. Nederland beschikt over ruim 50.000 publieke laadpunten, waarvan 1250 snellaadpunten. Amsterdam is koploper op het gebied van publieke laadpunten met 4.920 palen, gevolgd door Rotterdam (3.172 laadpalen).

Populariteit elektrische auto

De populariteit van de elektrische auto heeft zich vooral te danken aan het bijtellingsvoordeel. Door de gunstige bijtelling op elektrische auto’s was de Tesla Model 3 niet aan te slepen, zeker eind 2019. Toen werden er bijna 1.000 exemplaren per dag verkocht, waardoor het totaal aantal verkochte elektrische auto’s in december 2019 neerkomt op bijna 23.000 exemplaren.

Bijtelling of rittenregistratie

De gunstige bijtelling, die eind 2019 nog vier procent bedroeg, zorgt ervoor dat de elektrische auto perfect is voor zakelijke rijders. Ondanks dat de bijtelling in 2020 is gestegen naar acht procent, ligt het bijtellingspercentage nog flink onder de 22 procent die geldt voor brandstofauto’s. Het is uiteraard ook mogelijk om helemaal geen bijtelling te betalen wanneer er een sluitende rittenregistratie wordt bijgehouden. Dat kan handmatig bijgehouden worden, maar ook met behulp van een rittenregistratiesysteem met een keurmerk ritregistratiesystemen.

Wereldwijd

Ondanks dat er een laadpalentekort dreigt, heeft Nederland de meeste publieke laadpunten van Europa. Noorwegen heeft in meer elektrische auto’s, maar men beschikt daar vaak over een eigen oprit met laadpaal. Van alle publieke laadpunten wereldwijd beschikt Nederland over negen procent van de publieke laadpalen.

Partners

Deutsche-telekom
Keurmerk-rittenregistratie
VZR
Intermax
ikwordzzper
Belastingdienst
Informer
MTC
ZZP-Nederland
Salesforce
Carsys
Outsmart

close
De websites van TrackJack maken gebruik van cookies. Door gebruik te maken van de websites stemt u in met het plaatsen van deze cookies. Meer info Sluit melding