Kies uw taal

Flitsmeister verboden in Duitsland

Gaat u komend weekend op wintersportvakantie met de auto van de zaak? Of komt u terug van een weekje wintersport in Winterberg, Garmisch-Partenkirchen of een ander Duits skioord? Let dan op bij het gebruik van flits-apps zoals Flitsmeister, want het gebruik van de app door de bestuurder is in Duitsland verboden.

Gebruik is illegaal

Waar het gebruik van soortgelijke apps in Nederland en België al heel normaal is geworden onder 1,6 miljoen gebruikers, is het gebruik van apps die flitspaal-waarschuwing geven in Duitsland niet toegestaan. Het is niet verboden om de app op de smartphone geïnstalleerd te hebben, maar het gebruik ervan achter het stuur is illegaal.

Flitslocaties via de radio

In veel radioprogramma’s worden de locaties van flitspalen en controles genoemd. Hiernaar luisteren is wel toegestaan. Daarnaast is het ook toegestaan om via een online routeplanner uw route uit te stippelen en te printen, ondanks dat daar ook flitspalen op vermeld kunnen staan.

Niet verboden voor passagiers

De nieuwe wegenverkeerswet is op 14 februari 2020 ingegaan. In de oude verkeerswet stond al dat ingebouwde radarverklikkers en losse apparatuur die controles aankondigen of verstoren illegaal zijn. Sinds kort is daar dus aan toegevoegd dat apps met deze functie niet gebruikt mogen worden. Althans, voor de bestuurder. Andere passagiers zijn vrijgesteld en zouden theoretisch gezien de app kunnen gebruiken zonder strafbaar te zijn. Een kleine kanttekening, want de persoon in kwestie mag de bestuurder niet waarschuwen voor flitspalen. Maar dat is voor de aanklager uiteraard lastig te bewijzen wanneer u aangehouden wordt.

Hoge boetes

Het is nog onduidelijk hoe de politie hierop gaat controleren en hoe dit te bewijzen valt. Voertuigen mogen zonder redelijk vermoeden niet doorzocht worden, en dat geldt ook voor smartphones. Mocht u toch in de situatie verkeren dat u staande wordt gehouden omdat er een flits signalering aan staat, bedraagt de boete 75 euro. Let er wel op dat ze in andere landen strenger controleren op het gebruik van radarverklikkers en/of apps met flits signalering. In Zwitserland bedraagt de boete ongeveer 200 euro en in Tsjechië kan het bedrag oplopen tot maar liefst 7.300 euro! En in Servië en Luxemburg kan de straf zelfs oplopen tot een maand gevangenisstraf.

Partners

Deutsche-telekom
Keurmerk-rittenregistratie
VZR
Intermax
ikwordzzper
Belastingdienst
Informer
MTC
ZZP-Nederland
Salesforce
Carsys
Outsmart

close
De websites van TrackJack maken gebruik van cookies. Door gebruik te maken van de websites stemt u in met het plaatsen van deze cookies. Meer info Sluit melding