Kies uw taal

Introductie nieuwe CO2-eisen

De elektrische auto is immens populair. In 2019 is er een recordaantal elektrische auto’s gepresenteerd. Maar presenteert de auto-industrie zich zo groen om de indruk te wekken om aan de grote vraag vanuit de markt te voldoen? Of hebben de fabrikanten in de auto-industrie de ‘elektromobilist’ nodig om aan de nieuwe, aangescherpte CO2-eisen te voldoen?

Reductie CO2-uitstoot

Autofabrikanten dienen zich te houden aan een gemiddelde CO2-uitstoot. Sinds 2015 is dit vastgesteld op een uitstoot van 135 gram CO2 per kilometer. Per 1 januari 2020 is de limiet teruggebracht tot 95 gram per kilometer. Wordt hier niet aan voldaan, dan kunnen de boetes oplopen tot miljoenen euro’s. Het goede nieuws voor autofabrikanten is dat 2020 nog een overgangsjaar is, wat inhoudt niet alle auto’s die een fabrikant in de EU verkoopt meetellen. De 95 procent verkochte auto’s met de minste CO2-uitstoot worden in 2020 meegeteld. Vanaf volgend jaar worden autofabrikanten afgerekend op de volle 100% van het verkoopvolume.

Boetes

De boete voor het overschrijden van de gestelde eis van 95 gram CO2 per kilometer kan aardig oplopen. Wanneer de limiet van 95 gram overschreden wordt, geldt een boete van €95,-. Autofabrikanten als BMW, Ford en Mercedes hebben jaarlijks een verkoopvolume van ongeveer één miljoen auto’s in de EU, en de Volkswagen Groep tikt zelfs de 3,5 miljoen aan. Bij de verkoop van een miljoen auto’s waarbij de CO2-uitstoot 96 gram per kilometer of meer is, bedraagt de boete dus al 95 miljoen euro.  

Verschil per autofabrikant

De genoemde CO2-eisen gelden niet voor alle autofabrikanten. Er worden uitzonderingen gemaakt voor fabrikanten met een verkoop minder dan 1.000, tussen de 1.000 en 10.000 en tussen de 10.000 en 300.000 auto’s per jaar.

  • Fabrikanten die jaarlijks minder dan 1.000 auto’s in de EU verkopen zijn vrijgesteld een emissiegrens.
  • Fabrikanten die tussen de 1.000 en 10.000 auto’s per jaar verkopen mogen zelf een reductiedoel voorstellen. Op basis van verschillende criteria moet dit vervolgens goedgekeurd worden door de Europese Commissie. Denk hierbij aan merken als Aston Martin, Bentley en Ferrari.
  • Fabrikanten die tussen de 10.000 en 300.000 auto’s per verkopen, moeten de CO2-uitstoot reduceren met 45 procent ten opzichte van wat het was in 2007. Toen was er nog geen limiet ingesteld, maar lag het gemiddelde op 159 gram CO2 per kilometer.

Bijtelling elektrische auto

Naast dat elektrische auto’s de gemiddelde CO2-uitstoot verlagen, zijn ze ook heel voordelig in de bijtelling. Op onze bijtellingspagina voor elektrische voertuigen vindt u terug hoeveel de bijtelling per jaar bedraagt. Wilt u geen bijtelling betalen? Dat kan zolang u met een sluitende rittenregistratie kunt aantonen dat u niet meer dan 500 kilometer privé heeft gereden met het voertuig.

Nieuwe limieten 2025

De CO2-uitstooteisen zullen in de komende jaren nog verder aangescherpt worden. In 2025 zal de limiet met 15 procent dalen. In Nederland is in het regeerakkoord opgenomen dat er na 2030 alleen nog maar emissieloze auto’s verkocht worden. Of dat uiteindelijk waargemaakt wordt is de vraag, aangezien de gemiddelde CO2-uitstoot volgens de regels van de Europese Unie per fabrikant na 2030 37,5 procent onder de grens van 2021 moet liggen.

Partners

Deutsche-telekom
Keurmerk-rittenregistratie
VZR
Intermax
ikwordzzper
Belastingdienst
Informer
MTC
ZZP-Nederland
Salesforce
Carsys
Outsmart

close
De websites van TrackJack maken gebruik van cookies. Door gebruik te maken van de websites stemt u in met het plaatsen van deze cookies. Meer info Sluit melding