Kies uw taal

Voertuigcriminaliteit in Nederland

Voertuigen zijn steeds vaker voorzien van de nieuwste technologieën om de bestuurder gemak en comfort te bieden, maar ook om de beveiliging aan te scherpen. Het aantal autodiefstallen in Nederland zou logischerwijs dan ook flink af moeten nemen. Toch? Dieven staan echter ook niet stil en gaan mee met de nieuwste ontwikkelingen. Zo wordt er geen baksteen meer door de ruit gegooid of deuren opengemaakt met een schroevendraaier, maar is het een kwestie van zitten, de laptop op schoot, en laat het digitale inbreken maar beginnen.

 

Aantal gestolen voertuigen

Jaarlijks verwisselen duizenden voertuigen ongevraagd van eigenaar. Daarmee is autodiefstal nog altijd een veel voorkomend probleem. Uit nieuwe cijfers van Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit blijkt dat het in de eerste zes maanden van 2019 om 3.606 gestolen auto’s gaat. In het eerste halfjaar van 2018 ging dit om 3.642 voertuigen. Een kleine afname dus in het aantal autodiefstallen. Maar naast het aantal auto’s worden er jaarlijks ook duizenden (brom)fietsen, motoren, scooters, machines en vaartuigen gestolen.

De halfjaarcijfers van het Landelijk Informatiecentrum Voertuigcriminaliteit (LIV) en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) tonen aan dat het totaal aantal diefstallen in 2019 licht is gedaald ten opzichte van 2018, maar dat het aantal gestolen brom-/snorfietsen en motoren/scooters is gestegen. Zo werden er in 2019 bijna 6.500 brom-/snorfietsen en 731 motoren gestolen. Ook boten zijn gewild onder het dievengilde: in 2018 werden er ruim 500 boten gestolen*.

 

Teruggevonden voertuigen

Wel komt het vaker voor dat gestolen voertuigen worden teruggevonden. In de eerste zes maanden van 2019 werd 36,6 procent van de gestolen auto’s teruggevonden, een stijging van 2,2 procent ten opzichte van het aantal gestolen auto’s in het eerste halfjaar van 2018. Van het aantal gestolen brom- en snorfietsen is 29,6 procent teruggevonden; bij motoren ligt dit percentage op 21,8 procent.

Dat er steeds vaker voertuigen teruggevonden worden heeft naast de nauwe samenwerking tussen politie, RDW en verzekeraars ook te maken met GPS trackers die steeds vaker in auto’s worden geïnstalleerd. In 2019 zijn er al talloze auto’s, motoren, (brom)fietsen en machines teruggevonden doordat de politie met behulp van een GPS tracker het gestolen voertuig kon volgen.

Dit blijkt bijvoorbeeld uit het verhaal van een inwoner uit Zaandam, die zijn gestolen motor in samenwerking met de politie terug  kon vinden in Amsterdam.  En  in Duitsland werd eerder dit jaar nog een shovel teruggevonden, die de gealarmeerde verkeerspolitie op de A1 kon traceren dankzij de GPS tracker in de shovel.

 

GPS Tracker

Met een GPS tracker heeft u altijd inzicht in de huidige locatie van het voertuig. Met een GPS tracker met extreem lange accuduur zoals de TrackJack Endurance kunt u gedurende vijf jaar uw voertuig volgen zonder de batterij op te laden. Bovendien beschikt deze GPS tracker over wereldwijde dekking en   is lastig  te vinden door opsporingsapparatuur.

 

*Exact aantal gestolen boten in 2019 is nog onbekend.

Partners

Deutsche-telekom
Keurmerk-rittenregistratie
VZR
Intermax
ikwordzzper
Belastingdienst
Informer
MTC
ZZP-Nederland

close
De websites van TrackJack maken gebruik van cookies. Door gebruik te maken van de websites stemt u in met het plaatsen van deze cookies. Meer info Sluit melding