Kies uw taal

Cybercriminelen hebben autobezitter in het vizier

Cybercriminelen hebben autobezitter in het vizier

Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit stopt ermee. Het samenwerkingsverband van verschillende organisaties, waaronder de politie, OM, verzekeringen en RDW, is zo succesvol dat het wordt opgeheven. Twintig jaar geleden werd de stichting opgericht. Destijds vonden er zo’n 35.000 diefstallen per jaar plaats. Inmiddels is dat aantal gedaald en wordt het aantal gestolen auto’s in heel 2018 geschat op 7.500.

 

Volgsysteem

De belangrijkste verdienste van het tussen van Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit is de samenwerking tussen alle partijen geweest. Daarnaast helpt de techniek ook een handje. Auto’s worden steeds beter beveiligd en criminelen wagen zich er liever niet aan. Bovendien worden auto’s steeds vaker teruggevonden met volgsystemen die in de auto zijn geïnstalleerd. Als er nu een auto gestolen wordt, is de eigenaar van de auto hiervan op de hoogte. In het verleden had de dief vrij spel wanneer de auto de grens over was. Dieven hebben het tegenwoordig meer gemunt op airbags en navigatiesystemen.

 

Cybercriminelen

Met de kennis van nu wordt de huidige technologie steeds beter. De auto begint steeds meer op een rijdende computer te lijken en zal in de toekomst meer te maken krijgen met cybercriminelen. ”Auto’s worden beveiligd met allerlei chips die een cybercrimineel op afstand over kan nemen om zo bijvoorbeeld de auto stil te zetten en in contact kan komen met de bestuurder. Die geeft dan de opdracht om bitcoins over te maken en zal dan pas weer de auto starten”, aldus verkeersdeskundige Gijsbert Termaat.

 

Opheffen AVc

Een van de eerste directeuren van Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit, Guus Wesselink, vindt het eigenlijk heel stom dat de stichting wordt opgeheven. Want waarom zou je iets dat succes heeft stoppen. Bovendien worden er jaarlijks nog steeds 7.500 auto’s gestolen. Om dat aantal naar 0 te krijgen is niet reëel, want er zullen altijd wel een aantal auto’s gestolen worden. Maar het aantal terugbrengen naar onder de 5.000 had realistisch geweest met de steun van Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit. Momenteel worden de aanpak en cijfers wel nog bijgehouden door het Landelijke Informatiecentrum Voertuigcriminaliteit.

Partners

Deutsche-telekom
Keurmerk-rittenregistratie
VZR
Intermax
ikwordzzper
Belastingdienst
Informer
MTC
ZZP-Nederland

close
De websites van TrackJack maken gebruik van cookies. Door gebruik te maken van de websites stemt u in met het plaatsen van deze cookies. Meer info Sluit melding