Kies uw taal

Zakelijke rijder vraagt om ‘tussenauto’

Zakelijke rijder vraagt om ‘tussenauto’

De vraag naar elektrische auto’s is hard gestegen in 2018. Vanwege de lage bijtelling is het voor zakelijke rijders aantrekkelijk om in een elektrische auto te rijden, maar het aanbod is nog beperkt. Daarom zijn veel zakelijke rijders bereid om te wachten tot het aanbod in elektrische auto’s wordt uitgebreid, en 65 procent prefereert een ‘tussenauto’ voor één of twee jaar, om daarna zo snel mogelijk toch elektrisch te gaan rijden.

 

Beperkt aanbod

Jaarlijks stijgt de verkoop van elektrische auto’s. Waar er in heel het jaar 2017 bijna 8.000 elektrische auto’s werden verkocht, zijn dat er tot en met september 2018 al ruim 13.000. De voornaamste reden is het aantrekkelijke bijtellingstarief van 4 procent in plaats van 22 procent. Heeft de elektrische auto een kentekendatum vanaf 2019 en bedraagt de cataloguswaarde meer dan €50.000, dan geldt er wel een bijtelling van 22 procent. De ruim 13.000 verkochte elektrische auto’s zijn alsnog een klein percentage van het totaal aantal verkochte auto’s. Uit het jaarlijkse VZR onderzoek blijkt dat dit komt door de nog beperkte beschikbaarheid aan elektrische auto’s en dat 65 procent van de zakelijke rijders wil wachten en bereid is te kiezen voor een ‘tussenauto’ voor één of twee jaar.

 

Accuradius

Momenteel wordt er bijna iedere maand een nieuwe elektrische auto gepresenteerd. Procentueel stijgt het aandeel daardoor aanzienlijk, maar nog niet genoeg. Bovendien verwachten zakelijke rijders dat het elektrische voertuig aan eisen voldoet als een accuradius van minimaal 500 kilometer. Daarnaast is de auto onderdeel van de gezinsmobiliteit en moet het voertuig bijvoorbeeld groot genoeg zijn, genoeg zitplaatsen hebben en een caravan kunnen trekken.

 

‘Tussenauto’

Uit het VZR onderzoek blijkt dat 65 procent van de ondervraagden wel wil wachten op een geschikte elektrische auto. Men kiest dan voor een ‘tussenauto’: een zakelijke auto die tijdelijk wordt gebruikt, totdat er een geschikte elektrische auto op de markt is die voldoet aan de wensen en behoeften van de zakelijke rijder. Leasemaatschappijen spelen hier op in door interessante shortleaseconstructies aan te bieden.

Partners

Deutsche-telekom
Keurmerk-rittenregistratie
VZR
Intermax
ikwordzzper
Belastingdienst
Informer
MTC
ZZP-Nederland

close
De websites van TrackJack maken gebruik van cookies. Door gebruik te maken van de websites stemt u in met het plaatsen van deze cookies. Meer info Sluit melding