Kies uw taal

Wat betekenen de fiscale maatregelen voor u als automobilist?

Wat betekenen de fiscale maatregelen voor u als automobilist?

Het jaar 2019 brengt nieuwe maatregelen met zich mee. De belangrijkste maatregelen voor de automobilist hebben betrekking tot de bijtelling, motorrijtuigenbelasting, BPM en een fiets van de zaak. Onderstaand worden alle maatregelen toegelicht.

 

Bijtelling

De bijtelling blijft in 2019 het standaardtarief van 22 procent van de catalogusprijs behouden. Nulemissieauto’s (elektrische of waterstofauto’s) krijgen hierop een korting, waardoor de bijtelling uitkomt op 4 procent. Voor elektrische auto’s met een eerste kentekendatum vanaf 2019 geldt die korting tot een catalogusprijs van €50.000. Daarboven geldt de bijtelling van 22 procent. Dit geldt niet voor waterstofauto’s.

 

Motorrijtuigenbelasting (MRB)

Bij dieselauto’s van 12 jaar en ouder zonder fabrieksroetfilter gaat de MRB per 2019 omhoog met 15 procent. Voor een gemiddelde dieselpersonenauto (gewichtsklasse 1350-1450 kilo) komt dit neer op een verhoging van ongeveer €225,- per jaar.

Vanaf 2019 wordt de controle op de naleving van de MRB weer mogelijk met behulp van de ANPR-camera’s. Dit was tijdelijk stopgezet vanwege privacyaspecten. In het belastingplan wordt nu alsnog een wettelijke grondslag voor de controles met ANPR-camera’s vastgelegd. Met een afzonderlijk wetsvoorstel is het de bedoeling om dit ook in te voeren voor controles van de rittenregistratie ter voorkoming van de bijtelling voor privégebruik.

Elektrische en waterstofauto’s houden in 2019 het MRB-nihiltarief. Voor plug-in hybrides tot en met 50 gram CO2-uitstoot per kilometer blijft het halftarief gelden.

 

BPM

Na het invoeren van de nieuwe WLTP-testmethode wordt de BPM voor personenauto’s vrijwel helemaal gebaseerd op de CO2-uitstoot. De hiervoor geldende BPM-tabel is nog niet in de Prinsjesdagstukken opgenomen.

Nulemissieauto’s hebben net als in 2018 een BPM-vrijstelling.

De taxiregeling in de BPM wordt op termijn afgeschaft. Het jaar 2019 wordt het laatste jaar waarin de regeling nog gebruikt kan worden voor nieuwe auto’s. Voor bestaande auto’s volgt nog een overgangsregeling. Voor taxi’s en OV blijft de vrijstelling wel gelden.

 

Fiets van de zaak

Vanaf 2020 komt er een gunstige regeling voor de fiets van de zaak. De fiets van de zaak krijgt een fiscale bijtelling van 7% van de catalogusprijs.

Partners

Deutsche-telekom
Keurmerk-rittenregistratie
VZR
Intermax
ikwordzzper
Belastingdienst
Informer
MTC
ZZP-Nederland

close
De websites van TrackJack maken gebruik van cookies. Door gebruik te maken van de websites stemt u in met het plaatsen van deze cookies. Meer info Sluit melding