Kies uw taal

Uitspraak gerechtshof: de Belastingdienst mag gegevens KLPD-camera’s gebruiken voor controle

Uitspraak gerechtshof: de Belastingdienst mag gegevens KLPD-camera’s gebruiken voor controle

De foto’s van het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) mag de Belastingdienst gebruiken om de rittenregistratie te controleren. Hierbij gaat het om de camera’s die boven de snelweg hangen. Dit blijkt uit een uitspraak van het gerechtshof ‘’s-Hertogenbosch.

Camera’s boven snelwegen

In Nederland hangen duizenden camera’s boven de wegen, maar ook op andere locaties, de zogeheten ANPR-camera’s. Hierbij gaat het om 70 camera’s van de KLPD die hangen langs de hoofdsnelwegen. Deze camera’s zijn bedoeld voor opsporingsdoeleinden en worden direct uitgelezen voor openstaande boetes, gestolen auto’s en nu ook ter controle van de rittenadministratie.

Eerdere rechtspraak

Een burger vond dat bij deze manier van controle inbreuk op de privacy werd gemaakt en spande een rechtszaak aan tegen de Belastingdienst. Rechtbank Zeeland-West-Brabant oordeelde in het nadeel van de burger en zo nu ook het gerechtshof.

Privacy

Het hof is het er mee eens dat het gebruik van de foto’s inmenging van het privéleven is, maar toch in dit geval toegestaan. Hierbij is van belang dat het controleren van de kilometerregistratie op heel veel belastingplichtigen van toepassing is. Dan is een voor de Belastingdienst zo efficiënt mogelijke controle gerechtvaardigd. Daarbij wordt aangeven dat wanneer de Belastingdienst de controle op andere manieren doet, deze nog belastender kunnen zijn voor de privacy van de burger.

Bijteling

Werknemers met een auto van de zaak moeten belasting betalen als de auto ook privé wordt gebruikt, de bijtelling. Alleen wanneer kan worden aangetoond dat er per jaar minder dan 500 kilometer privé wordt gereden blijft de bijtelling achterwegen. Hiervoor moet dan wel een sluitende rittenregistratie voor worden bijgehouden.

 

Gerechtshof ’s-Hertogenbosch, 27 maart 2015, ECLI (verkort): 1087

Zie ook het artikel“Mag de Belastingdienst gegevens van leaserijders opslaan zoals dit nu gebeurt?”

Partners

Deutsche-telekom
Keurmerk-rittenregistratie
VZR
Intermax
ikwordzzper
Belastingdienst
Informer
MTC
ZZP-Nederland

close
De websites van TrackJack maken gebruik van cookies. Door gebruik te maken van de websites stemt u in met het plaatsen van deze cookies. Meer info Sluit melding