Kies uw taal

Mag de Belastingdienst gegevens van leaserijders opslaan zoals dit nu gebeurt?

Begin januari doet de rechter uitspraak over een belangrijke zaak voor leaserijders. Kern van de zaak is dat de Belastingdienst gegevens gebruikt waarvan de vraag is of zij deze in bezit mogen hebben. Jan Rolleman van AMD Automotive Fiscalisten bespreekt dit onderwerp tijdens de BNR Nationale Autoshow.

Gemakkelijker rittenregistraties controleren

In Nederland hangen duizenden camera’s langs snelwegen en op andere locaties, de ANPR-camera’s. In deze case gaat het om circa 70 camera’s van de KLPD die hangen langs de hoofdsnelwegen, bedoeld voor opsporingsdoeleinden. Deze camera’s worden direct uitgelezen voor openstaande boetes, gestolen auto’s etc. En waar de Belastingdienst nu mee bezig is, is het controleren van de rittenregistraties van degene die geen bijtelling van een auto van de zaak willen. Een doelgroep van tussen de 200.000 a 300.000 berijders. Deze controle handmatig uitvoeren is voor de Belastingdienst bijna niet te doen. En nu de KLPD deze camera’s heeft hangen, gebruikt de Belastingdienst deze gegevens en gaat dit een stuk sneller.

Convernant KLPD en Belastingdienst

Er is nu een tweede convenant tussen de KLPD en de Belastingdienst. De beelden mogen door de KLPD niet bewaard worden. De Belastingdienst is nu officieel medegebruiker en daarmee niet meer afhankelijk van de KLPD, en slaat deze gegevens nu wel op voor een periode van 6 of 7 jaar. Dit terwijl de KLPD gebonden is aan allerlei privacy regelingen.

Uitspraak januari 2015

Een rechter in Breda heeft eerder uitgesproken dat overheidsinstanties deze gegevens inderdaad mogen opslaan. In de tussentijd is er een extra brochure op de website van de Belastingdienst geplaatst waarin staat vermeld dat camerabeelden alleen worden gebruikt, wanneer deze fiscaal relevant zijn. Maar dan is de vraag “wat is fiscaal relevant?”.  En is dit toegestaan met het oog op de privacy?

In januari volgt de rechtsuitspraak over deze casus. Wij zijn benieuwd naar de uitkomst.

Luister het volledige fragment van de BNR Autoshow (vanaf 25.45 min. )

Partners

Deutsche-telekom
Keurmerk-rittenregistratie
VZR
Intermax
ikwordzzper
Belastingdienst
Informer
MTC
ZZP-Nederland
Salesforce
Carsys
Outsmart

close
De websites van TrackJack maken gebruik van cookies. Door gebruik te maken van de websites stemt u in met het plaatsen van deze cookies. Meer info Sluit melding