Kies uw taal

Zakelijke berijder rijdt niet in auto naar wens

Maar liefst 65% van de zakelijke rijders, rijdt niet in de auto die ze zelf gekozen zouden hebben. De grootste oorzaak hierin is de lage bijtellingscategorie en de eisen van de werkgever. Dit leidt tot groeiende ontevredenheid onder zakelijke rijders, blijkt uit onderzoek van Stichting Vereniging Auto Van De Zaak (VAVDZ).

De auto van de zaak staat al enige tijd onder druk. Als een berijder een auto kiest welke tevens voor privé doeleinden wordt ingezet, wordt dit steeds vaker omhuld door regels en aansprakelijkheden vanuit de werkgever. Om toch een beetje te kunnen besparen kiezen berijders voor een auto in een lage bijtellingscategorie.

Reden tot onderzoek..

Door de vele klachten en opmerken is VAVDZ een onderzoek gestart onder haar 2.000 leden naar de gevolgen van regelgeving en fiscaal beleid. Hieruit blijkt dat 65 procent van de zakelijke berijders in een auto rijdt die ze eigenlijk niet willen rijden. Toen er vervolgens naar de redenen werd gevraagd, is onderstaande de uitkomst.

Waarom rijdt een zakelijke berijder niet in de auto naar wens?

Bijtellingscategorie43%
Werkgever28%
Budget22%
Soort werk8%

Het is duidelijk dat de voornaamste reden ligt bij een lage bijtellingscategorie. Martin Huisman, voorzitten van VAVDZ, zegt hierover: “De sturing die berijders ervaren is buiten proportie. De negatieve gevolgen zijn veel groter dan wordt verondersteld. Voor werkgevers beïnvloedt het in negatieve zin de medewerkerstevredenheid. De zakelijke auto past minder goed bij de gezinssituatie en dit heeft een direct effect op de mate en soort aanschaf van de tweede auto. Dit pakt vaak negatief uit voor zowel de infrastructuur als milieu. Het wordt tijd dat het fiscaal bijtellingssysteem op de schop gaat en het wordt ook tijd dat werkgevers weer meer rekening gaan houden met het privé gebruik van de werknemer.”

Wat is de oplossing voor dit probleem?

Een gestaffelde bijtelling is het antwoord. Hierbij gaat het niet meer om “standaard bijtellingscategorieën”, maar wordt de bijtelling afhankelijk van het privégebruik van de berijder. Hoe meer een berijder privé rijdt in de auto van de zaak, hoe meer bijtelling. Dus hoe minder privégebruik, des te lager de bijtelling wordt.

Om ervoor te zorgen dat deze kilometers juist wordt geregistreerd, gebruikt de berijder hier een gecertificeerd rittenregistratiesysteem voor. Alle ritten worden automatisch geregistreerd zodat de berijder hier ook geen omkijken naar heeft.

“Dit zorgt ervoor dat de berijder een auto kiest welke past bij de wensen en behoeften, er mogelijk minder bijtelling wordt betaald en de Automotive markt een stijging zal zien in de verkopen van “luxere” voertuigen”, aldus Wendy Hofman, manager Marketing & Sales bij TrackJack Europe.

Partners

Deutsche-telekom
Keurmerk-rittenregistratie
VZR
Intermax
ikwordzzper
Belastingdienst
Informer
MTC
ZZP-Nederland

close
De websites van TrackJack maken gebruik van cookies. Door gebruik te maken van de websites stemt u in met het plaatsen van deze cookies. Meer info Sluit melding