Bestel nu » of Offerte aanvragen »
010 8200 190

Kies uw taal

Verkeerde gegevens op verkeersboete - is de boete geldig?

Is een boete met verkeerde gegevens geldig?

Geschreven door Micha

Niemand zit te wachten op een envelop van het CJIB, maar het overkomt ons allemaal wel eens. Stel je voor, je ontvangt een boete, maar er blijkt een fout in je gegevens te staan. Is een boete met verkeerde gegevens dan nog geldig? Veel mensen vragen zich af of een simpele spelfout of verkeerde informatie genoeg is om een verkeersboete ongeldig te verklaren. In dit artikel leggen we uit waarom dat vaak niet het geval is.

Wat zegt de woordvoerder van het CJIB?

Volgens een woordvoerder van het CJIB hoeft een boete met verkeerde gegevens niet altijd ongeldig te zijn. “Uit de beschikking moet voldoende blijken waar, wanneer en wat de overtreding was”, aldus de woordvoerder. “De vermelding van de naam heeft de bedoeling om duidelijk te maken wie de sanctie moet ontvangen. Volledigheid is geen doel op zich, en fouten kunnen worden gecorrigeerd.”

De woordvoerder vervolgt: “Als de fout in de gegevens niet leidt tot misverstanden over de overtreding, blijft de boete rechtsgeldig. Zelfs als de naam verkeerd gespeld is of er een andere fout in de gegevens staat, is de boete nog steeds geldig, mits het voor de betrokkene duidelijk is wat hem wordt verweten.” Dit betekent dat fouten in de gegevens niet per se zorgen voor een ongeldige boete, zolang de overtreding duidelijk is.

Wanneer is een boete met verkeerde gegevens ongeldig?

Toch zijn er situaties waarin een boete met verkeerde gegevens niet geldig kan zijn. De belangrijkste voorwaarde is dat de fout niet leidt tot verwarring over de overtreding. Bijvoorbeeld, als een agent een verkeerd automerk noteert of de naam van de bestuurder verkeerd schrijft, heeft dit vaak geen invloed op de geldigheid van de boete. In het geval van een staandehouding is de situatie nog duidelijker, aangezien de betrokkene al weet dat hij beboet wordt.

De creativiteit van de politie: appen achter het stuur

De politie wordt steeds inventiever in het aanpakken van verkeersovertredingen. Recent werd een speciaal team opgericht om het appen achter het stuur te bestrijden. Dit team rijdt in een touringcar, omdat dit voertuig ideaal is om auto’s van bovenaf te observeren. Deze touringcar rijdt over de A15 tussen Ridderkerk en Gorinchem-Oost, een van de drukste snelwegen van Nederland. Wanneer een bestuurder betrapt wordt op het gebruik van de telefoon, wordt de overtreding doorgegeven aan andere politieagenten die de overtreding kunnen beboeten.

Tijdens de laatste actie werden maar liefst 200 appende bestuurders beboet. De boete voor appen achter het stuur bedraagt 250 euro, exclusief administratiekosten.

Gebruik een GPS Tracker en voorkom boetes

Een handige manier om verkeersboetes te voorkomen, is door gebruik te maken van een GPS tracker in je auto. Met de GPS tracker van TrackJack hoef je je geen zorgen te maken over het gebruik van je telefoon tijdens het rijden. Alle ritten worden automatisch vastgelegd volgens de eisen van de Belastingdienst en het Keurmerk RRS. Na je rit kun je eenvoudig de ritgegevens inzien en eventueel aanpassen. Wist je dat je ook van tevoren kunt aangeven of de rit privé is? Zo blijf je altijd binnen de regels en voorkom je onterecht beboet te worden.

 

Bron:  Autoblog & Topgear

Partners

Keurmerk-rittenregistratie
VZR
ZZP-Nederland
Rompslomp
Outsmart
Belastingdienst
Informer
Autoflex
ikwordzzper
Salesforce
Carsys
Schoonmakend Nederland
Gereedschapsbeheer
OnderhoudNL
NOA
Vereniging elektrische rijders

close