Bestel nu » of Offerte aanvragen »
010 8200 190

Kies uw taal

“Kilometervergoeding vaak te laag”

Geschreven door Jim

Werknemers die zakelijke kilometers rijden in de privéauto, komen in aanmerking voor een kilometervergoeding. Zij mogen € 0,19 per zakelijk gereden kilometer declareren. Dit dekt echter bij lange na de kosten niet die de werknemer heeft voor het gebruik van de privéauto. Vereniging Zakelijke Rijders (VZR) stelt daarom een minimale norm voor een reële kilometervergoeding.

Oude datering kilometervergoeding

De onbelaste vergoeding van € 0,19 wordt door werkgevers vaak als maatstaf gehanteerd voor de kilometervergoeding. Deze onbelaste kilometervergoeding is al 14 jaar niet meer geïndexeerd en daarom sowieso te laag, maar VZR houdt ook rekening met andere variabelen. De huidige onbelaste kilometervergoeding van € 0,19 dateert van 1 januari 2006. In 2008 gaf de Minister van Financiën aan dat de 19 cent bedoeld was om de variabele kosten per kilometer te dekken. Verder gaf de Minister aan het bedrag alleen te willen verhogen met de inflatie. Dit is echter sinds 2006 niet meer geëffectueerd. Omgerekend volgens de CBS consumentenindex zou de onbelaste kilometervergoeding nu sowieso al 24 cent moeten zijn.

Beschikbaarheidsvergoeding

In de normberekening van VZR wordt rekening gehouden met een beschikbaarheidsvergoeding. Dit is een bedrag per kilometer voor het beschikbaar hebben van de auto. De werknemer heeft de privéauto immers beschikbaar voor zakelijke ritten en houdt hier bijvoorbeeld ook al rekening mee met de aanschaf van de auto. In de normberekening bedraagt de beschikbaarheidsvergoeding 50 procent van de vaste kilometerkostprijs.

Om de berekening compleet te maken, worden auto’s ingedeeld in drie verschillende categorieën:

  1. Cataloguswaarde tot € 20.000,-

In deze categorie vallen bijvoorbeeld de Volkswagen Up, Kia Picanto en Peugeot 108. De gemiddelde variabele kostprijs per kilometer voor deze categorie komt uit op € 0,19 en de kostprijs van vaste en variabele kosten per kilometer komen uit op € 0,30.

  1. Cataloguswaarde tussen de € 20.000,- en € 40.000,-

Hieronder vallen auto’s zoals de Volkswagen Golf, Opel Astra en Renault Captur. De gemiddelde variabele kostprijs per kilometer voor deze categorie komt uit op € 0,27 en de kostprijs van vaste en variabele kosten per kilometer komen uit op € 0,46.

  1. Cataloguswaarde van meer dan € 40.000,-

Denk voor deze categorie aan de Volkswagen Passat, Mercedes C+ klasse en de BMW 3 serie. De gemiddelde variabele kostprijs per kilometer voor deze categorie komt uit op € 0,34 en de kostprijs van vaste en variabele kosten per kilometer komen uit op € 0,64.

Per categorie geldt dat het gemiddelde van de variabele kostprijs per kilometer en de kostprijs van vaste en variabele kosten genomen wordt voor de normvergoeding. Hieruit komen de volgende normeringen die volgens VZR reëel zijn voor de kilometervergoeding.

Normvergoeding per kilometer

Cataloguswaarde:

Cent per km:

Tot € 20.000,-

€ 0,24

Van € 20.000,- tot € 40.000,-

€ 0,37

Boven € 40.000,-

€ 0,49

Meer weten over de kilometervergoeding? In ons kennisbank artikel over kilometervergoeding voor ZZP vertellen we alles over de kilometervergoeding, of begin met het bijhouden van een goede kilometerregistratie  aan de hand van een GPS tracker.


Position Paper VZR

De Vereniging Zakelijke Rijders heeft  op 11 november 2020 een Position Paper gepubliceerd over onbelaste kilometervergoeding.
Lees het volledige paper via onderstaande link.

Lees de Position Paper

Partners

Keurmerk-rittenregistratie
VZR
ZZP-Nederland
Salesforce
Outsmart
Belastingdienst
Informer
MTC
Deutsche-telekom
Intermax
Carsys
ikwordzzper
Gereedschapsbeheer
OnderhoudNL
NOA
Carwise

close
De websites van TrackJack maken gebruik van cookies. Door gebruik te maken van de websites stemt u in met het plaatsen van deze cookies. Meer info Sluit melding