Bestel nu » of Offerte aanvragen »
010 8200 190

Kies uw taal

Subsidie op gebruikte EV vervalt

Geschreven door Ralph

Met de publicatie van de Voorjaarsnota komt er veel nieuws naar buiten over het Nederlandse wagenpark. Wat direct opvalt, is dat de subsidie voor gebruikte elektrische auto’s komt te vervallen. En dat betekent dat je alleen dit jaar nog kunt profiteren van de aanschafsubsidie.

SEPP-regeling

Wie een tweedehands elektrische auto koopt, kan in aanmerking komen voor € 2.000,- subsidie volgens de zogenoemde SEPP-regeling. De subsidie is jaren geleden geïntroduceerd om de verkoop van EV’s te stimuleren. De SEPP-regeling vervalt per 1 januari 2025.

Door het schrappen van de subsidie op tweedehands elektrische auto’s, wordt er 528 miljoen euro bespaard. De SEPP-subsidie was namelijk nog tot 2030 gereserveerd. De subsidie van € 2.950,- op de aanschaf van een nieuwe EV blijft wel bestaan.

Wegenbelasting

Het kabinet schrapt de stimuleringsmaatregelen, maar komt daar tegenover wel met een korting op de wegenbelasting voor elektrische auto’s. Eerder schreven we al over het belastingvoordeel dat nog tot 2026 geldt op een elektrische auto. Vanaf 2026 krijg je nog 40 procent korting op de wegenbelasting, maar bij een elektrische bestelbus betaal je direct de volle mep.

Het voordeel is dat de wegenbelasting relatief laag is. Je betaalt aanzienlijk minder wegenbelasting over een bus met grijs kenteken dan wanneer je een bus als particulier koopt. Het grote nadeel is wel dat het gewicht van een voertuig van grote invloed is op de rekenmethode om de wegenbelasting te berekenen. Autoblog heeft voor twee voertuigen uitgerekend wat het gaat kosten. Een Ford E-Transit Custom weegt 2.078 kg. Met de huidige rekenmethode zou je daarmee uitkomen op een bedrag van € 772,- per jaar aan wegenbelasting in 2026. Per maand komt dit neer op een kleine 65 euro.

De Mercedes eSprinter is met het gewicht van 2.460 kg iets zwaarder, waardoor je uitkomt op € 924,- aan wegenbelasting per jaar, respectievelijk 77 euro per maand.

Kilometerregistratie

Er zijn verder geen plannen rondom het wijzigen van de bijtelling. De bijtelling blijft op 22 procent, en voor elektrische voertuigen geldt in 2025 dat er 17 procent bijtelling betaald wordt over de eerste € 30.000,- van de catalogusprijs en de ‘normale’ 22 procent over de meerwaarde. Liever helemaal geen bijtelling betalen? Dat kan met behulp van het kilometerregistratiesysteem van TrackJack.

Partners

Keurmerk-rittenregistratie
VZR
ZZP-Nederland
Salesforce
Outsmart
Belastingdienst
Informer
MTC
Deutsche-telekom
Intermax
Carsys
ikwordzzper
Gereedschapsbeheer
OnderhoudNL
NOA
Carwise

close
De websites van TrackJack maken gebruik van cookies. Door gebruik te maken van de websites stemt u in met het plaatsen van deze cookies. Meer info Sluit melding