Bestel nu » of Offerte aanvragen »
010 8200 190

Kies uw taal

Wat mag een werkgever met een blackbox?

Geschreven door Jim

Een blackbox is bijna niet meer weg te denken uit de auto. En  hoewel het voor zowel werknemer als werkgever veel voordelen biedt, roept het  ook veel vragen op over de grenzen van het gebruik ervan en wat een werkgever wel of niet mag doen met een blackbox in de auto.

Wat is een blackbox? 

De blackbox, ook wel GPS-tracker genoemd, biedt werkgevers de mogelijkheid om real-time inzicht te krijgen in de locaties en activiteiten van bedrijfsvoertuigen. Vanuit een operationeel perspectief is dit ongelooflijk waardevol, omdat het werkgevers in staat stelt om het wagenpark efficiënt te beheren, routes te optimaliseren en de algehele productiviteit te verhogen.

Een legitiem gebruik van de blackbox is het monitoren van werknemers tijdens werkuren. Werkgevers kunnen de locaties van bedrijfsvoertuigen in real-time volgen, wat handig is voor planning, het optimaliseren van routes en het waarborgen van de veiligheid van werknemers. Dit aspect van de blackbox roept echter ook ethische vragen op over privacy.

Efficiëntie en privacy

Het balanceren van efficiëntie en privacy is een cruciaal aspect bij het gebruik van de blackbox. Werkgevers moeten duidelijke communicatie en beleidslijnen implementeren om werknemers bewust te maken van hoe hun gegevens worden verzameld en gebruikt. Het is essentieel om privacywetten te respecteren en ervoor te zorgen dat het gebruik van de blackbox binnen de wettelijke kaders blijft.

Naast het monitoren van werknemers biedt de blackbox gedetailleerde gegevens over rijgedrag, brandstofverbruik en onderhoudsbehoeften van voertuigen. Dit stelt werkgevers in staat om een proactieve benadering te hanteren bij het beheer van hun wagenpark, kosten te besparen en milieubewuster te opereren.

 Een andere waardevolle toepassing is het optimaliseren van routeplanning. Real-time gegevens over verkeer en wegcondities stellen werkgevers in staat om de snelste en meest efficiënte routes voor hun bedrijfsvoertuigen te bepalen. Dit draagt bij aan een verbeterde algehele bedrijfsprestatie.

Wat mag een werkgever dan absoluut niet?

Hoewel de blackbox aanzienlijke voordelen biedt, is het essentieel om de grenzen van het gebruik ervan te erkennen. Een werkgever mag de blackbox niet inzetten voor onethische praktijken, zoals het volgen van werknemers buiten werkuren zonder expliciete toestemming. Het ongeoorloofd delen van persoonlijke gegevens van werknemers met derden is eveneens strikt verboden.  Het respecteren van de privacyrechten van werknemers is van cruciaal belang om het vertrouwen te behouden en wettelijke naleving te waarborgen.

Blackbox van TrackJack

In conclusie biedt de blackbox werkgevers een scala aan mogelijkheden om de bedrijfsefficiëntie te verbeteren. De blackbox van TrackJack geeft een gedetailleerd inzicht in actuele locaties, nauwkeurige monitoring van rijgedrag en een uitgebreide rittenregistratie.

Partners

Keurmerk-rittenregistratie
VZR
ZZP-Nederland
Salesforce
Outsmart
Belastingdienst
Informer
MTC
Deutsche-telekom
Intermax
Carsys
ikwordzzper
Gereedschapsbeheer
OnderhoudNL
NOA
Carwise

close
De websites van TrackJack maken gebruik van cookies. Door gebruik te maken van de websites stemt u in met het plaatsen van deze cookies. Meer info Sluit melding