Bestel nu » of Offerte aanvragen »
010 8200 190

Kies uw taal

hoeveel kilometer mag je rijden met een auto van de zaak

Hoeveel kilometer mag je rijden met een auto van de zaak?

Geschreven door Jim

Een auto van de zaak is een gewaardeerde arbeidsvoorwaarde die veel werknemers koesteren. Het biedt niet alleen gemak voor woon-werkverkeer, maar ook voor persoonlijke doeleinden. Echter, de Belastingdienst houdt nauwlettend toezicht op het gebruik van bedrijfsauto’s voor privédoeleinden. Dit leidt tot de vraag: hoeveel kilometer mag je eigenlijk rijden met een auto van de zaak?

Privégebruik auto

Het concept van privégebruik van uw auto is van belang voor zowel werknemers als werkgevers. Privégebruik houdt in dat je de auto van de zaak naast zakelijk gebruik ook voor persoonlijke doeleinden gebruikt. Hierbij kun je denken aan boodschappen doen, een dagje uit, of zelfs vakantietrips. De Belastingdienst beschouwt dit als een vorm van inkomen, en dus moet je belasting betalen. Dat noemen we bijtelling.

Om te voorkomen dat je bijtelling gaat betalen, kun je de Verklaring Privégebruik Auto ondertekenen. Hiermee geef je aan de auto niet meer dan 500 kilometer privé te gaan gebruiken. Maar als je die verklaring ondertekent, is het belangrijk om nauwkeurig bij te houden hoeveel kilometers je daadwerkelijk privé rijdt met de auto van de zaak. Dit brengt ons bij het volgende punt.


Controle van de Belastingdienst

De Belastingdienst voert regelmatig controles uit om te controleren of de bijtelling voor privégebruik correct wordt toegepast. Volgens de huidige regels mag een bestuurder maximaal 500 kilometer privé rijden met een auto van de zaak per kalenderjaar. Als je meer dan 500 kilometer privé rijdt, moet je bijtelling betalen. Het is belangrijk om te onthouden dat deze limiet van 500 kilometer per kalenderjaar geldt, dus houd goed in de gaten als je de auto niet het hele jaar tot je beschikking hebt.

Stel, je hebt de auto van de zaak in mei gekregen, dan kun je de 500 kilometerlimiet proportioneel berekenen door het aantal maanden dat je de auto hebt gehad te delen door 12  en vervolgens te vermenigvuldigen met 500. Bijvoorbeeld:

(7 maanden / 12 maanden) x 500 kilometer = 291,67 kilometer

Dit betekent dat je in dit specifieke geval maximaal 291,67 kilometer privé met de auto van de zaak mag rijden gedurende die 7 maanden, zonder dat je daar bijtelling voor hoeft te gaan betalen. Het is echter van groot belang om een gedetailleerde administratie bij te houden van je zakelijke en privéritten om bij een eventuele controle bewijs te kunnen leveren aan de Belastingdienst. Het gebruik van een betrouwbaar ritregistratiesysteem kan hierbij aanzienlijk helpen.

Het voordeel van een ritregistratiesysteem met Keurmerk Ritregistratiesystemen

Een effectieve manier om problemen met de Belastingdienst te voorkomen, is het gebruik van een ritregistratiesysteem dat is voorzien van het Keurmerk Ritregistratiesystemen. Dit keurmerk geeft aan dat het systeem voldoet aan de eisen van de Belastingdienst en betrouwbaar is voor het registreren van ritten.

Met een dergelijk systeem kun je eenvoudig en nauwkeurig bijhouden hoeveel kilometers je zakelijk en privé rijdt. Het biedt gedetailleerde rapporten en overzichten die als bewijs dienen in geval van een belastingcontrole. Dit kan je veel tijd en geld besparen, omdat je niet hoeft te worstelen met handmatige administratie en onzekere schattingen.

Partners

Keurmerk-rittenregistratie
VZR
ZZP-Nederland
Salesforce
Outsmart
Belastingdienst
Informer
MTC
Deutsche-telekom
Intermax
Carsys
ikwordzzper
Gereedschapsbeheer
OnderhoudNL
NOA
Carwise

close
De websites van TrackJack maken gebruik van cookies. Door gebruik te maken van de websites stemt u in met het plaatsen van deze cookies. Meer info Sluit melding